Srbija

Znanjem protiv malignih bolesti

Na promociji rezultata projekta Srpskog lekarskog društva (SLD) “Onkologija u Srbiji- znanjem protiv malignih bolesti” akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, istakao je da su maligne bolesti jedan od vodećih uzroka oboljevanja u našoj zemlji.

– Incidenca malignih bolesti ne razlikuje se od prosečne incidence u evropskim zemljama, ali je smrtnost od ovih bolesti u Srbiji značajno viša pa se nalazimo na neslavnom drugom mestu u Evropi- rekao je Čolović.

On je dodao da je najčešći karcinom kod nas rak pluća, od koga godišnje oboli 5.600 ljudi, na drugom mestu je karcinom dojke sa oko 4.500 obolelih žena, zatim slede karcinom kolorektuma, grlića materice i na petom mestu po smrtnosti je karcinom jajnika.

Predstavljajući rezultate projekta “Onkologija u Srbiji- znanjem protiv malignih bolesti” prof. dr Ljubica Đukanović, predsednica Odbora za kontinuiranu edukaciju SLD istakla je da je neophodan još aktivniji i uporniji rad svih zdravstvenih radnika na prevenciji i ranom otkrivanju malignih bolesti, kao i na njihovoj dijagnostici i lečenju.