Farmaceutska industrija

Zdravstvo može biti generator pozitivnih promena

Govedarica

Reforme zdravstva koje su u toku važne su kako bi se Srbija približila evropskim standardima lečenja, izjavila je dr Ana Govedarica, generalna direktorka Roche Srbija, na zdravstvenom panelu u okviru Ekonomskog samita u Beogradu.

Govedarica je rekla da reforme već daju vidljive rezultate i navela primer prošlogodišnjeg potpisivanje posebnih ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje što je, kako kaže, osiguralo inovativne terapije za najteže bolesnike, bolje i kvalitetnije lečenje za pacijente i predvidljivost troškova lečenja.

-Novi informacioni sistemi i izmenjeni način finansiranja bolnica mogu značajno da doprinesu efikasnosti zdravstvenog sistema. Pojedini lekovi biće korišćeni u više različitih kombinacija i za više indikacija što će takođe značajno doprineti kvalitetu lečenja ali i efikasnijoj upotrebi novca namenjenog zdravstvenoj zaštiti – kaže Govedarica dodajući da bi nove ekonomske reforme značajno mogle da unaprede sve terapijske oblasti a u nekima i da dovedu do izuzetnog napretka, kao, na primer kod lečenja obolelih od raka dojke.

-Zdravstvo može da bude generator pozitivnih promena i da u značajnoj meri doprinese rastu BDP-a, jer samo zdrav čovek može da doprinese ozdravljenju ekonomije – zaključuje Govedarica.