Srbija

Zdravstvene ustanove ostaju bez specijalista

specijalisti

Oftalmolozi, pedijatri, ORL stručnjaci, lekari opšte medicine, internisti i ginekolozi – specijalisti su koji nedostaju zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Tako je Dom zdravlja Lazarevac nedavno bio prinuđen da honorarno angažuje očne lekare koji su prethodno dali otkaz i otišli u privatnu praksu, dok dvoje doktora ne završi specijalizaciju koja traje četiri godine.

Slična situacija je i u drugim prestoničkim domovima zdravlja. Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora Doma zdravlja Dr Milutin Ivković na beogradskoj opštini Palilula, lekari deficitarnih specijalnosti u poslednje vreme masovno odlaze u privatnu praksu, a domovi zdravlja ne mogu da angažuju nove, jer ih nema na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

– Svim domovima zdravlja u Beogradu nedostaju ovi specijalisti. Na birou ih nema, jer ranije nisu odobravane specijalizacije iz ovih oblasti – kaže dr Stojanović.

Osim specijalista, jagodinskom domu zdravlja nedostaju i lekari opšte prakse, jer je država zabranila zapošljavanje, a broj lekara svela na minimum, u skladu sa normativima. Od 80 lekara, ova zdravstvena ustanova je spala na 72, što je nedovoljno, s obzirom na to da Jagodina ima 20 seoskih ambulanti.

-Specijalnost nije toliko bitna ako nemaš raspoloživ kadar. Tri lekara čekaju odobrenje za specijalizaciju. Kada bi otišli, morao bih da zatvorim seoske ambulante. Tri lekara su pred penzijom. U maju sam poslao dopis Ministarstvu zdravlja da se zaposle tri nova lekara, ali još nisam dobio odgovor. Opšta bolnica ima samo četiri pedijatra, što je za odeljenje koje radi 24 sata malo – kaže Darko Miletić, direktor Doma zdravlja u Jagodini.

Hronični manjak zdravstvenih radnika u beogradskim domovima zdravlja trebalo bi da bude rešen do kraja godine. Planom zapošljavanja Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, beogradski zdravstveni sistem će do kraja godine biti “bogatiji” za 274 lekara i medicinske sestre.

Naime, novi kadar predviđen je za devet ustanova primarne zdravstvene zaštite, a najveće povećanje broja zaposlenih planirano je za domove zdravlja u Novom Beogradu i Paliluli – po 47, sledi Voždovac sa 45 i Zemun sa 44.

 

 

 

 

Izvor: Novosti