Srbija

Završen prvi Međunarodni festival potpomognute oplodnje

Festivalu potomognute oplodnje

Kakav je status VTO-a u Srbiji, koja su najčešća etička i zakonska pitanja i da li se potencijalni roditelji posmatraju kroz brojeve, bile su neke od tema, o kojima su danas eminentni stručnjaci iz oblasti reproduktivne medicine diskutovali na prvom Internacionalnom Festivalu potomognute oplodnje, na kojem je svečano saopšteno da će zahvaljujući radu Udruženja „Šansa za roditeljstvo“, koji su organizatori ovog festivala, Fertility Europe sledeće godine organizovati skup u Beogradu.

-Srećni smo što smo mogli da odgovorimo na više od 300 upita parova koji su danas prisustvovali stručnim konsultacijama sa lekarima, čije prijavljivanje je bilo potpuno besplatno putem sajta Udruženja. Ideja ovog Festivala bila je da u jednom danu okupimo opštu i stručnu javnost i otvoreno razgovaramo o svim tabu temama koje se odnose na vantelesnu oplodnju. Preko više od 40 najuticajnijih stručnjaka za VTO procese u zemlji, regulatorna tela i farmaceutske kompanije, mogle su danas da razmene iskustva sa pojedincima i parovima koji imaju problemom sa začećem- istakla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Na šest panel diskusija, lekari i profesori iz renomiranih državnih i privatnih klinika, otvoreno su govorili o najintrigantnijim temama VTO-a, koje se odnose na komercijalizaciju i nauku, statusu VTO-a u Srbiji, donaciji reproduktivnih ćelija, dodatnim analizama, da li se potencijalni roditelji posmatraju samo kroz brojeve, kao i kolika je kooperativnost i nekooperativnost lekara kada je reč o jednoj VTO proceduri.

Na Festivalu su svi prisutni imali priliku i da opišu ili nacrtaju svoja najdublja osećanja koja dugo nose u sebi na „Zidu nade“, uz pomoć psihologa Milice Glintić. Zajedničkim radom, ovaj emotivni kutak imao je za cilj da se uz savete stručnog lica prebrode najteži momenti u životima parova i pokaže da „Nisu sami“ u borbi za potomstvo.

U Srbiji se čak 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti, ali ne moraju svi ići na proces vantelesne oplodnje. Nekada je samo potrebno pronaći prave informacije, dobrog lekara i uraditi detaljne analize, kako bi se problem sanirao. Međutim, donacija reproduktivnih ćelija ili embriona ne treba za parove sa konkretnim problemom biti potpuna nepoznanica, zato je i glavni fokus Festivala bilo direktno pružanje pomoći.


Udruženje Šansa za roditeljstvo – Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju i kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako i kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO. Udruženje je osnovano u septembru 2016. godine. Samo integrisanim odgovorom društva može se postaći konačni cilj Udruženja da svako dobije šansu da bude roditelj.

Leave a Comment