Srbija

Zapošljavanjem država sprečava odlazak lekara u inostranstvo

Zapošljavanjem država sprečava odlazak lekara u inostranstvo

Od 2014. do danas zaposleno je 10.545 lekara, medicinskih sestara i tehničara. Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije najavljuju da će se taj trend nastaviti. Očekuje se da će to smanjiti odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije.

Samo ove godine, do kraja avgusta, 2.466 lekara, medicinskih sestara i tehničara dobilo je radna mesta. Pored redovnog zapošljavanja, u junu je prvu put doneta takva odluka, i 100 najboljih svršenih diplomaca Medicinskog fakulteta dobilo je posao.

Direktor Kliničkog centra Srbije, prof. dr Milika Ašanin kaže da je za srpsko zdravstvo optimistično to što je mnogo mladih ljudi zaposleno u KCS.

-Vodi se aktivna kadrovska politika, Ministarstvo zdravlja ima veliko razumevanje i mi smo prošle godine zaposlili 95 lekara. Ove godine, do danas, još 85. Prošle godine je 419 sestara i tehničara zaposleno, a ove godine još 230- rekao je Ašanin.

Govoreći o odlasku lekara i medicinskog osoblja, Ašanin je rekao da se to nadomestilo stalnim konkursima, te da ove godine KCS ima 12 lekara i 40 sestara više nego prošle godine u isto vreme.

Imamo gama nož, dobijamo iks nož, stiže nova gama kamera, renoviranja su na sve strane… Ozbiljno se pripremamo za sve to. Godišnje damo oko 80 specijalizacija – što se tiče deficitarnih grana, po broju lekara smo već popunili normative. Sada čekamo da nam se vrate kao specijalisti. U ovom momentu imamo samo patohistologiju i donekle anesteziologiju- rekao je Ašanin.

Redovni konkursi zapošljavanja u zdravstvu se nastavljaju. U decembru se očekuje i novi konkurs za svršene studente medicine, kojim je predviđeno zapošljavanje 100 najboljih.

To i najavljeno povećanje plata u zdravstvu trebalo bi da doprinese tome da lekari ne emigriraju iz zemlje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS