Srbija

Zabranjen sajt za ocenjivanje lekara

Posle svega 12 dana rada sajta www.kakavjedoktor.org, na kom su građani mogli da ocenjuju kvalitet zdravstvenih usluga u Srbiji, kao i rad zdravstvenih ustanova i lekara, deo sajta za ocenjivanje lekara je zabranjen 30. novembra. 

Razlog za to, kako za Pharma newtork kaže Milica Marković, PR Udruženja građana Srbija u pokretu, koje je osnivač ovog sajta, jeste pritisak nadležnih institucija da se zaustavi takav način ocenjivanja lekara. 

– Osnovna pritužba je da ocenjivanjem lekara na sajtu kršimo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Problem je nastao oko različitih tumačenja tog zakona, jer smo prvobitno dobili dozvolu za rad sajta, a sada, svega nekoliko dana kasnije, ta dozvola više ne važi i pokreće se priča o kršenju ličnih prava lekara. Kompletan pravni tim našeg udruženja uključen je u pregovore sa nadležnim isntitucijama sa ciljem da se pronađe kompromisno rešenje – ističe Markovićeva. 

Glavni argument udruženja Srbija u pokretu, prema njenim rečima, jeste to što postoji veliko interesovanje među građanima da ocene rad lekara, što potkrepljuje podatak da je za 12 dana sajt posetilo više od 30.000 ljudi, a svoju ocenu lekara dalo je 13.200 posetioca sajta i zbog toga udruženje ne želi da odustane od pružanja mogućnosti građanima da iskažu svoje mišljenje i daju svoju ocenu. 

– Osnovna ideja ovog projekta je povećanje transparentnosti zdravstvenog sistema u Srbiji i borba protiv korupcije u zdravstvu. Dva meseca pred početak rada sajta širom Srbije organizovali smo kampanju pod nazivom Glasno za zdravstvo, u toku koje je 40 timova sve zainteresovane građane obučavalo kako da se organizuju u borbi protiv korupcije u zdravstvu. Ta kampanja je završena kada je sajt počeo da radi, ali sticajem novih okolnosti ponovo pokrećemo akciju Glasno za zdravstvo. Svako ko želi da  priključi toj kampanji, moći će to da uradi putem sajtova www.kakavjedoktor.org i www.srbijaupokretu.org – objašnjava Markovićeva. 

Lekarska komora Srbije, prema rečima prim. dr sci. med. Tatjane Radosavljević, direktorke te institucije, od početka se protivila tome da se lekari na internetu javno ocenjuju.

– Smatramo da svi nadležni organi treba da se bore protiv korupcije u zdravstvu, ali za to postoje određeni mehanizmi. Imamo sud časti, kao i druge načine za procenjivanje rada lekara i do sada smo, na osnovu dokazanih optužbi i pravosnažnih presuda, oduzeli dve licence kolegama. Ipak, oštro se protivimo javnom etiketiranju naših lekara i štitimo njihovu privatnost – ističe za Pharma network dr Radosavljević.     

Druga značajna činjenica koju ona ističe jeste to što su lekari na sajtu www.kakavjedoktor.org bili ocenjivani pod imenom i prezimenom, uz navođenje ustanove u kojoj rade, što je, po njenom mišljenju, otvaralo različite mogućnosti za farmaceutske kuće, koje bi takve podatke mogle da zloupotrebe za koruptivne aktivnosti. 

– Ne može se na takav način boriti protiv korupcije – zaključuje dr Radosavljević.