Srbija

Za Galeniku zainteresovano deset kompanija

Galenike

Deset kompanija podnelo je zahtev za otkup tenderske dokumentacije za privatizaciju Galenike, a osam je već uplatilo 250.000 dinara za otkup. Rok za dostavljanje ponude za privatizaciju je 2. oktobar, a otvaranje ponuda je 4. oktobra.

Država je Galeniku ponudila za 25 miliona evra na ime otplate bankarskog duga, plus jedan, kao početna cena za javno nedmetanje za udeo od 93,7 odsto Galenike. Kupac na sebe preuzima i obavezu finansiranja socijalnog programa, ukoliko trenutni broj radnika premašuje njegove potrebe.

Početna cena Galenike je svega jedan evro, kako su nadležni objasnili, jer podrazumeva isplatu komercijalnih kredita, ali i zato što kapital ove kompanije negativan u iznosu od 152 miliona evra. Tako su ga procenili ovlašćeni procenitelji poslednjeg dana prošle godine. To se dešava kada razni krediti i obaveze premaše imovinu i vrednost neke firme.

U međuvremenu država je potraživanja prema Srbijagasu i Poreskoj upravi konvertovala u kapital. Na ime 14,7 milijardi dinara obaveza prema državnim poveriocima vlasništvo Srbije nad Galenikom je sa 85 odsto povećano na blizu 94 odsto. Učešće manjinskih akcionara je tako sa 15 odsto smanjeno na malo više od 6 odsto.

Država je dogovorila i da kompanija koja preuzme zemunski pogon na sebe preuzme i obavezu isplate socijalnog programa. Dogovorena je isplata 400 evra po godini staža. Galenika trenutno broji 1.400 radnika, ali su zainteresovane kompanije iskazale spremnost za angažovanje između 700 i 900 ljudi.

U Galenici se danas (21. septembra 2017. godine) završava izjašnjavanje radnika o socijalnom programu. Kako stvari sada stoje, odziv nije bio veliki.

– Dosad se za dobrovoljni odlazak prijavilo oko 130 radnika, od 1.400. Verujem da će u toku dana stići i još 20 prijava. Odziv bi sigurno bio i veći da su nam ponudili veću otpremninu. Mi smatramo da bi 700 evra po godini staža bilo prihvatljivo – kaže Zoran Pantelić, predsednik sindikata Nezavisnost u ovoj fabrici.

Izvor: Novosti