Srbija

Za 6 meseci u Srbiji 74 osobe zaražene HIV-om

Svetski dan borbe protiv side obeležava se sutra, a Srbija ga dočekuje sa 74 novootkrivene zaražene osobe HIV-om u prvih šest meseci ove godine. U Instituitu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut rečeno da će taj broj biti mnogo veći do kraja godine, jer je tokom Evropske nedelje testiranja na HIV, organizovane u susret 1. decembru, odziv na testiranje bio veliki. Testiranje je organizovano u zavodima za javno zdravlje, studentskim domovima, fakultetima, od 18. do 25. novembra u 26 gradova, od Subotice do Vranja. Cilj akcije je bio da se testira što više ljudi koji se “rizično ponašaju”, jer su riziku od HIV infekcije izloženi svi koji su imali rizičan seksualni odnos. 

Među novootkrivenim pacijentima zaraženih HIV-om tokom ove, ali i prethodne godine,najviše je onih koji su imali analni seksualni odnos bez kondoma, zatim injektirajućih korisnika droge, ali i osoba koje se tetoviraju i stavljaju pirsing u studijima gde se ne radi sterilnim priborom. Prošle godine u Srbije je registrovano 178 osoba zaraženih HIV-om, što je najveći broj u poslednjih 25 godina.

Lekari kažu da to ne znači da je infekcija u drastičnom porastu već su organizovane brojne akčije testiranja na HIV na koje se odazvalo dosta ljudi, a najaviše novootkrivenih bilo je u kampanjama organizovanim novembru i decembru.

U Batutu očekuju da će i ove godine najviše novootkivenih slučajeva biti u novembru i decembru kada se organizuju brojne akcije dobrovoljnog, anonimnog besplatnog testiranja na HIV u susret 1. decembru kada se obeležava Svetski dan borbe protiv side. 

Prvi zaraženi HIV-om u Srbiji je registrovan 1985. godine i od tada do danas u Srbiji otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a od side je umrlo 1.194 osobe. Državni sekretar ministarstva zdravlja BErislav Vekić nedavno je rekao da se svake godine HIV infekcija otkriva kod mladih ljudi, a najviše u starosnoj dobi od 20 do 49 godina. On je rekao da se zaraženi u Srbiji leče o trošku RFZO, da im je na raspolaganju 18 antiretrovirusnih lekova i četiri leka novije generacije za one pacijente koji su rezistentni, te da je za te namene tokom prošle godine samo za terapiju inficiranih izdvojila 935.602.625 dinara. 

Zaraženima jeste na raspolaganju najsavremenija terapija, ali problem predstavlja praćenje efekata terapije jer vrlo često nedostaju reagensi. Diskriminacija je još uvek izražena, posebno u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite.