Svet

Watson Pharmaceuticals preuzeo Actavis


Za 4,25 milijardi dolara američka kompanija Watson Pharmaceuticals preuzela je psolovanje Actavis grupe, tako da će od 2013. godine ova farmaceutska kuća poslovati pod imenom Actavis Watson Pharmaceuticals.

Za 4,25 milijardi dolara američka kompanija Watson Pharmaceuticals preuzela je poslovanje Actavis grupe, tako da će od 2013. godine ova farmaceutska kuća poslovati pod imenom Actavis Watson Pharmaceuticals.

Actavis grupa ima 17.000 zaposlenih, a u njenom sastavu posluje i leskovačka farmaceutska kompanija Zdravlje-Actavis. Sa druge strane, Watson posluje u više od 60 zemalja i zauzima 10 vodećih pozicija na preko 33 tržišta, a posle pripajanja Actavisa  oko 40 procenata svojih prihoda ostvarivaće van SAD. Sedište ove kompanije u SAD je u Parsipaniju u Nju Džersiju, a glavno predstavništvo u Evropi nalazi se u Cugu u Švajcarskoj.

 

Ovim pripajanjem, prema rečima Pola Bisara, generalnog direktora Watsona, stvorena je treća najveća kombinovana generička farmaceutska kompanija na svetu, a predviđa se da će prihodi u 2012. godini dostići osam milijardi dolara.

Akvizicija Actavisa, kako ističe Frenk Stad, predstavnik za medije Actavis grupe, neće negativno uticati na poslovanje u fabrici Zdravlje-Actavis u Leskovcu, već to može imati pozitivne posledice, jer Watson do sada nije poslovao na tržištu Srbije.

Kompanija Actavis je 2002. godine preuzela kompaniju Zdravlje Leskovac za 3,5 miliona evra, a zatim u nju uložila 35 miliona evra i načinila je trećim po redu proizvođačem lekova na Balkanu. U to je uključena i prošlogodišnja investicija od četiri miliona evra za pokretanje proizvodnje novog leka za Parkinsonovu bolest.

Leave a Comment