Ostale Teme

Vulvovaginitis


Aleksandra_PikulaUzroci nastanka vrlo su raznoliki počevši od mehaničkih faktora tipa iritacije, mikropovreda, povreda osetljive kože i sluzokože

 

Vulvovaginitisi predstavljaju grupu zapaljenskih oboljenja donjeg genitalnog trakta, koji uključuje vaginu i vulvu, a izazvani su vrlo poliomorfnom etiologijom – od iritacije, preko zapaljenskih faktora tipa bakterija, virusa, gljivica, do mehaničkih i termičkih faktora.

 

O uzrocima pojave vulvovaginitisa, dijagnostikovanju i lečenju, za Pharma network govori dr Aleksandra Pikula, dugogodišnji specijalista za patologiju cerviksa i donjeg genitalnog trakta, zaposlena u GAK Narodni front u Beogradu. 

 

Šta su uzroci vulvovaginitisa?

– Etiologija je zaista toliko široka da trenutno ne možemo govoriti samo o  vulvovaginitisu kao jednom oboljenju već praktično kao o jednom sindromu, odnosno skupu simptoma.

– Uzroci nastanka vrlo su raznoliki počevši od mehaničkih faktora tipa iritacije, mikropovreda, povreda osetljive kože i sluzokože, koje nastaju prilikom mehaničkih manipulacija kao što je, na primer, depilacija. Prilikom depilacije dešava se da koža vulve i sluzokoža ulaza u vaginu, inače vrlo osetljiva, bivaju oštećene različitim mikropovredama. Depilacije se preporučuju, ali žena bi trebalo sama da odredi način koji joj najviše odgovara. 

 

Mogu li se problemi javiti i kao posledica veštačkih materijala na rublju?

– Može se desiti da od određene vrste uložaka žene imaju problema i da nastanu mikropovrede. To su praktično mikroogrebotine, mikrodefekti u epitelu koji nisu vidljivi okom, napravljeni su u tkivu i ženama zadaju probleme. Najčešći uzročnici su plastificirani ulošci. Opet bi najbolje bilo da žena sama proceni koja joj vrsta uložaka odgovara. 

– Dosta tih mehaničkih povreda nastaje i od sintetičkog rublja. Nije poželjno nošenje tangi, čipkastog veša od grublje čipke i sintetike. Zato se uvek savetuje pamučno rublje.

 

Kako se leče iritacije nastale mehaničkim putem?

– Kad se primeti mehanička iritacija praćena određenim crvenilom ili peckanjem, uzima se bris, Papa nalaz sa tog mesta, i ukoliko se ustanovi da su ti rezultati u redu, obično se prepisuju epitelijansi tipa krema, masti, dakle nešto za održavanje normalne pH vrednosti vagine. 

 

Kojim se preparatima održava pravilna pH vrednost vagine?

– Treba istaći da se na prvom mestu mora održavati kiselost vagine koja je određena prisutnošću laktobacila. Za to se propisuju oralni ili vaginalni probiotici – koncentrati laktobacila koji pomažu da se održi pravilna pH vrednost vagine i sprečavaju bujanje određenih patogenih bakterija. Naročito se pH vrednost narušava posle menstruacije budući da je menstrualna krv bazna. 

 

Koji su još faktori za pojavu vulvovaginitisa?

– Infektivni faktori, naročito bakterije, veoma su česti. Od patogenih bakterija to su: Escherichia coli, Pseudomonas, Proteus, razne vrste Staphylococcus aureus, kao i alfa i beta hemolitički streptokok. Od gljivica tu su najčešće Candida albicans, od protozoa Trichomonas, a od virusa najčešće humani papiloma virusi. 

Kako se manifestuju i koje se terapije primenjuju za bakterijske infekcije?

– Kod bakterijskih infekcija najčešća simptomatologija jeste pojačana vaginalna sekrecija, crvenilo u predelu kože vulve, sekret različite boje i mirisa, obično žućkastozelen do crvenkastosmeđ, kao i bolovi.

– Postupak otkrivanja bakterijske infekcije najčešće podrazumeva uzimanje briseva, izolovanje bakteriološke kulture, dok se terapija daje prema antibiogramu. Terapija obuhvata peroralne antibiotike i nešto lokalno od dezinficijenata, antiseptika i lokalnih antibiotskih masti, vaginaleta, u zavisnosti od tipa uzročnika. Bakterijske infekcije mogu biti veoma teške, manifestovane buloznim promenama u vidu plikova, tako da zahtevaju kompleksniji dermatološki i ginekološki postupak. Takve infekcije su uporne i terapija dugo traje.

 

Da li su infektivna oboljenja seksualno prenosiva?

– Svako od infektivnih oboljenja donjeg genitalnog trakta smatra se uslovno seksualno prenosivim, moguće je da oboli partner. Drugom partneru savetuje se da se pregleda kod odgovarajućeg specijaliste.

 

Da li infekcije zavise od starosne dobi žene?

– Kod žena u reproduktivnom periodu, najčešći uzrok vulvovaginitisa jesu bakterijske infekcije jer je seksualna i hormonska aktivnost u tom dobu najintenzivnija. S druge strane, starije žene zbog nekih hroničnih bolesti kao što je dijabetes obično obolevaju od kandidijaznog vulvovaginitisa, a često se dešavaju i zapaljenja uzrokovana Trichomonasom. Naročito se to dešava leti kada se koriste bazeni, banje, plaže, a kod starijih žena, zbog nedostatka hormona i istanjene sluzokože, iritacije budu uporne i dugotrajne.