Svet

Vežbanje deci pomaže da se izbore sa stresom

Deca koja vežbaju mogu lakše da se izbore sa stresnim situacijama, za razliku od dece koja su fizički neaktivna, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism američkog Društva za endokrinologiju. 

To je prva studija koja se bavi vezom između fizičke aktivnosti i reakcija hormona stresa kod dece, a istraživanjem je ustanovljeno da je kod dece koja nisu fizički aktivna pri izlaganju svakodnevnim faktorima stresa došlo do porasta nivoa kortizola, hormona povezanog sa stresom, dok je u sličnim situacijama kod najaktivnije dece došlo do malog ili nije došlo ni do kakvog porasta nivoa kortizola. 

Tim stručnjaka, predvođen mr Siljom Martikainen sa Univerziteta u Helsinkiju, ovom studijom obuhvatio je 252 dece uzrasta od osam godina. Svi učesnici su u toku trajanja istraživanja nosili uređaje za merenje brzine radi praćenja fizičke aktivnosti, a pri tom je praćen i nivo kortizola kod svakoga od njih. Deca su bila podeljena u tri grupe, na najaktivnije, srednje i najmanje aktivne učesnike. Pri merenju reakcija na stres, deca su rešavala aritmetičke zadatke i pričala priče. Nivo kortizola kod najaktivnije dece je najmanje reagovao na stresne situacije.

Ovom studijom, prema rečima mr Martikainen, pronađena je veza između mentalnog i fizičkog zdravlja, ali priroda te veze tek treba da bude objašnjena.