Svet

Vegani žive duže

Vegani žive duže od osoba koje jedu meso i jaja, pokazalo je istraživanja. Svaka tri procenta povećanja udela biljnih proteina u ukupnom kalorijskom unosu smanjuju rizik od prerane smrti za 10 odsto Takođe, rizik od smrti usled srčanih oboljenja smanjen je za čak 12 odsto kod ljudi koji se hrane isključivo hranom biljnog porekla. Studija je objavljena u JAMA Internal Medicine Journal i raspalila je debatu o sve popularnijoj veganskoj ishrani i oprečnim savetima zdravstvenih ustanova o njenom uticaju na zdravlje. Istraživanje su sproveli naučnici Opšte bolnice u Masačusetsu koji su pratili zdravstvene kartone više od 130.000 ljudi tokom perioda od 30 godina. Oni su otkrili i da je povećavanjem udela životinjskih proteina u ishrani ljudi za 10 procenata dovodilo do dva odsto većeg rizika od prerane smrti, odnosno do osam odsto veće šanse da ispitanik umre od posledica srčanog oboljenja.  Zamenjivanjem jaja biljnim proteinima smanjivalo je rizik od smrti za 19 odsto, a eliminacija neprerađenog crvenog mesa za 12 procenata. Ipak, istraživači savetuju oprez prilikom tumačenja rezultata, budući da su na njih možda uticali složeni društveni i faktori okruženja. Na primer, vegani su češće mlađi ljudi i zato i inače imaju nižu stopu smrtnosti. Takođe, češće potiču iz finansijski stabilnijih društvenih grupa, što se takođe odražava na rizik od mortaliteta.