Srbija

Vantelesna oplodnja i na 11 privatnih klinika

Svi parovi koji žele bebu, a osiguranicu su  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje RFZO, imaće mogućnost da se opredela gde žele da obave prvi ili drugi pokušaj vantelesne oplodnje. Njima su na raspolaganju državne ustanove i 11 privatnih klinika sa kojima Fond ima zaključen ugovor.

– Napominjemo da je Republički fond na ovaj način obezbedio dovoljno kapaciteta za pružanje usluge VTO do kraja godine – istaknuto je u saopštenju.

Fond podseća da će osiguranici vantelesnu oplodnju, ako se odluče za državnu ustanovu, moći da obave u KC Srbije, KC Vojvodine, GAK Narodni front, KC Niš i OB Valjevo, a da je na sajtu RFZO dostupan spisak 11 privatnih ustanova sa kojima Fond ima zaključen ugovor.

Inače, RFZO u saopštenju podseća da je u toku maja GAK Narodni front dostavio obaveštenje da zbog renoviranja možda neće biti u mogućnosti da izvrši plan rada za 2016. godinu koji se odnosi na usluge vantelesne oplodnje, zbog čega se obratio Institutu za javno zdravlje radi dobijanja mišljenja da li će postojeći kapaciteti u državnim ustanovama biti dovoljni za pružanje tih usluga do kraja godine.