Aktuelnosti

U Australiji vakcinacija skoro iskorenila rak grlića materice

Istraživanje, čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazalo je da je program besplatnog vakcinisanja protiv humanog papiloma virusa, koje se u Australiji sprovodi od 2007. godine, dovelo do drastičnog smanjenja mogućnosti širenja ovog virusa.

HPV (humani papiloma virus) je seksualno prenosiva infekcija koja predstavlja uzrok karcinoma grlića materice, u 99,9 odsto slučajeva. Savezna vlada Australije, od 2007. godine, sprovodi program besplatnog vakcinisanja devojčica starosti između 12 i 13 godina. Devojkama i mladićima koji su izvan te starosne grupe obezbeđene su dve besplatne doze vakcine.

Procenat žena u Australiji između 18 do 24 godine koje su imale HPV opao je, u periodu od 2005. do 2015. godine, sa 22,7 na samo 1,1 odsto. Stopa imunizacije još više je povećana od 2015. godine, što je razlog onoga što naučnici opisuju kao efekat “zaštite populacije”. Zdravstveno stanje, kada je HPV u pitanju, loše je u zemljama u razvoju, gde je stopa obolelih vrlo visoka.

-Dve trećine ženske populacije na svetu nemaju pristupa onome čemu imaju žene u Australiji. Ako se nešto ne uradi na tom planu, to će ostati jedan od glavnih karcinoma ubica u zemljama u razvoju- ističe Džo Tuma, izvršni direktor Australijske fondacije za borbu protiv grlića materice.