Istražujemo

Vakcina DA ili NE?

Dok se proizvođači vakcine odriču odgovornosti za moguće posledice vakcinacije, epidemiolog Predrag Kon s „punom moralnom i etičkom odgovornošću” poziva roditelje da vakcinišu decu.
Predmet dugotrajne polemike, vakcina MMR prima se u drugoj godini života i u upotrebi je skoro 50 godina…

Piše: Jelena Stojčić

Priča o vakcinaciji u Srbiji budi uzavrele strasti. Utisak je da između lekara i antivakcinalnog lobija postoji izvestan šum u komunikaciji i da nijedna strana ne želi da sasluša onu drugu. To je pokazala i nedavno održana tribina Istina o MMR vakcini i vakcinaciji, na kojoj se vodila i više nego žučna rasprava. Tribina je održana u Opštini Stari grad, gde je i najmanje nevakcinisane dece u Beogradu.
Od svih vakcina, najčešće je „optuživana” MMR vakcina, koja se daje protiv rubeola, zaušaka i malih boginja. Iako epidemiolozi ocenjuju da su navodi o negativnim efektima vakcine preuveličani, roditelji se i dalje boje da vakcinišu svoju decu jer smatraju da izaziva autizam. Iako za tu tvrdnju nema naučnih dokaza, postavlja se pitanje zašto se onda prilikom nabavke vakcine proizvođači odriču odgovornosti.
Svetska zdravstvena organizacija 1999. demantovala je, zabranila i povukla rad u kome je godinu dana ranije na studiji od 12 slučajeva vakcina dovedena u vezu s autizmom. Endrju Vejkfild, adbominalni hirurg, objavio je članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Kasnije je izbačen iz Lekarske komore Engleske.
– Uzrok autizma je nepoznat. Vakcina nije uzrok – kaže dr Milica Pejović Milovančević, dečji psihijatar Instituta za mentalno zdravlje.
Revakcinacija i MMR vakcina u našoj zemlji uvedena je 1993. godine. U Srbiji sve do 2012. roditelji nisu dovodili u pitanje vakcinaciju protiv malih boginja. Do tog perioda, više od 95 odsto dece primilo je vakcinu. Od 2012. procenat vakcinisane dece počinje da opada. Za prvih devet meseci 2017. u Beogradu je vakcinisano svega 39 odsto dece. Za stvaranje kolektivnog imuniteta potrebno je da 95 odsto dece bude vakcinisano.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, u Srbiji je tom vakcinom zaštićeno 81 odsto mališana, a u Beogradu samo 65,2 odsto.
Iz beogradskog Zavoda za javno zdravlje upozorili su da obuhvat MMR vakcinom i dalje opada. Za prvih šest meseci ove godine bio je svega 26,5 odsto od planiranog, a u tri beogradske opštine čak je i ispod 20 odsto. Najviše nevakcinisane dece je u Opštini Stari grad.
Za razliku od razvijenih zemalja poput Nemačke, Holandije i Velike Britanije, u kojima je vakcinacija stvar izbora, u Srbiji je ona zakonska obaveza. I dok antivakcinalni lobi jača u celom svetu, zbog odbijanja vakcinacije u nekim evropskim zemljama vlada epidemija malih boginja. Kod nas je epidemija samo prijavljena, a u Rumuniji je proglašena jer je tamo obolelo 4.880 ljudi, a umrlo dvadeset troje dece. Situacija s malim boginjama veoma je ozbiljna i u Srbiji. Epidemiolog Predrag Kon tvrdi da je opao obuhvat imunizacije.
– Najugroženija su deca u vrtićima, u kojima trećina nije vakcinisana. Neće pomoći ako roditelji odluče da decu ne vode u vrtiće, jer je to bolest koja ide u talasima – kaže Kon.
S druge strane, majka dvoje nevakcinisane dece B. O., koja živi u Opštini Stari grad, kaže da svaki put kada joj se deca razbole doživljava raznorazne neprijatnosti u domu zdravlja. Ona navodi da je pokušala da upiše decu u nekoliko državnih vrtića, ali svi su je odbili. Na kraju je decu upisala u privatni vrtić u blizini kuće, a leči ih u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kazne i do 150.000 dinara
Za roditelje koji bez medicinskog opravdanja odbiju da se odazovu obaveznoj vakcinaciji dece, izmenjeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kazne od 30.000 do 150.000 dinara. Cilj tog zakona je, kako navodi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva, odnosno sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje.
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu izrečene su u Beogradu i Kragujevcu.
Šta se dešava s roditeljima koji nemaju dovoljno novca da plate kaznu? Da li oni idu u zatvor? To je pitanje na koje vlasti u Srbiji nemaju odgovor, a kampanja protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu agresivnija je nego ikada. PN


PRISILNA VAKCINACIJA
Nasuprot lekarima i državnim institucijama, u Srbiji funkcioniše nekoliko udruženja koja se zalažu da i u našoj zemlji vakcinacija bude stvar izbora. Te organizacije okupljaju roditelje i građane koji su jednoglasni u zahtevu da se vakcinacija uspostavi kao neobavezna. Samo u 12 zemalja Evrope vakcinacija je obavezna. Apsurdno je što su u dve od tih zemalja, Srbiji i Rumuniji, male boginje odnele živote dece.
– Srbija
– Crna Gora
– Makedonija
– Bosna i Hercegovina
– Hrvatska
– Slovenija
– Bugarska
– Češka
– Slovačka
– Poljska
– Mađarska
– Rumunija


Tribina o MMR vakcini
U Beogradu je početkom novembra u Opštini Stari grad organizovana otvorena diskusija na temu Istina o MMR vakcini i vakcinaciji. Tribina je organizovana zbog činjenice da Srbiji preti epidemija malih boginja i zbog upozorenja lekara da je to bolest koja za decu može biti smrtonosna i ostaviti teške posledice. Iako je bila namenjena roditeljima koji strahuju da bi MMR vakcina mogla biti štetna, na njoj su se pojavili i predstavnici antivakcinalnih grupa i udruženja. Oni su na agresivan i primitivan način vređali lekare, epidemiologe, imunologe i pedijatre, čime je sprečen otvoreni razgovor o toj temi. Tribinu su podržali Institut Batut i Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda. O medicinskim dokazima i povezanosti MMR vakcine i obolevanja od autizma i drugih teških bolesti govorili su prof. dr Radovan Bogdanović, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, prof. dr Darija Kisić Tepavčević, iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, dr Srđa Janković, imunolog, iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, doc. dr Milica Pejović Milovančević, dečji psihijatar, iz Instituta za mentalno zdravlje, i prim. dr Predrag Kon, epidemiolog, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.