Srbija

Uskoro savremena terapija za obolele od metastskog melanoma

Uskoro savremena terapija za obolele od metastskog melanoma

Svake godine u Srbiji 650 ljudi oboli od melanoma, od čega oko 200 pacijenata ima metastatski malanom. Kako bi se istakla važnost prevencije i ranog otkrivanja ove teške bolesti održan je  3. regionalni skupu o melanomu u Skupštini grada na kom su učestvovali naši najveći stručnjaci iz ove oblasti kao i predstavnici udruženja pacijenata iz naše zemlje, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predstavnici države obećali su da će uskoro pacijentima obolelim od metastatskog melanoma biti omogućena savremena terapija. Kako je rekla prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnica Klinike za kožne i venerične bolesti VMA, sekretar odbora za melanom SLD i predsednica savetodavnog odbora UPOOM-a, očekuje se da od početka sledeće godine lista lekova bude dopunjena sa još lekova omogućiti da se oboleli od tumora leče prema evropskim preporukama, kako imuno tako i ciljnom terapijom.

– Pacijenti će dobiti priliku za lečenje imuno terapijom koja podstiče imunološki odgovor na tumor. Tako će oboleli koji pate od metastatskog melanoma dobiti terapiju sličnu razvijenim zemljama–  rekla je dr Kandolf.

Jedan od ciljeva skupa, koji se održavao od 16. do 18. novembra, prema rečima Save Pilipovića, predsednika Udruženja pacijenta obelelih od melanoma (UPOOM), je i zajdnički nastup udruženja pacijenta iz Srbije, BiH i Hrvatske kako bi udruženim snaga doveli kliničke studije u region. Naime, studije omogućavaju lečenje pacijenta najsavremenijom besplatnom terapijom.

S  obzirom na to da od melanoma oboleva sve više mladih zbog nekontrolisanog izlaganja suncu i korišćenja solarijuma pokrenuta je Inicijativa da se mlađima od 18 godina zabrani njegovo korišćenje. Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije i član savetodavnog odbora UPOOM-a, profesor dr Željko Mijušković je rekao da je ovaj dokument prosleđen je Ministarstvu zdravlja.

–U pravilniku smo zahtevali i da stariji od 18 godina moraju da potpišu pristanak da sami preuzimaju rizik za nastanak karcinomu kože ukoliko žele da koriste solarijum. Ovaj dokument je upućen ka Ministarstvu i Vladi i nadam se da će se ove izmene što pre prihvatiti– reko je Mijušković.