Srbija

Uskoro pravilnik o bolovanju


Za bronhitis i upalu bešike moći će da se dobije do 14 dana bolovanja, dok će za bronhijanu astmu sa posla moći da se odsutvuje najviše 21 dan, a za teži oblik upale pluća do 30 dana. Tako je propisano novim Pravilnikom o bolovanju, koji bi na osnovu predloga Republičkog fonda za zdravtsveno osiguranje, Ministartsvo zdravlja trebalo da usvoji do kraja godine.

Novim pravilnikom tačno će biti definisano koliko dana bolovanja sleduje pacijentu za određenu bolest ili povredu. Četrnaest dana bolovanja propisano je za bronhitis, upalu srednjeg uha i upalu bešike, 21 dan za bronhijalnu astmu i virusnu upalu pluća, dok će 30 dana bolovanja moći da se dobije za teži oblik virusne ili bakterijske upale pluća, gastroenteritis, lumboišijalgiju, herpes zoster, varičele i mononukleozu.

Jedino u slučaju da se pacijentu stanje ne poboljša ni nakon isteka određenog broja dana, izabrani lekar moći će tom pacijentu da produži bolovanje.

Novi pravilnik, prema rečima Aleksandra Vuksanovića, direktora RFZO-a, donet je sa ciljem sprečavanja zloupotrebe bolovanja, a u njegovoj izradi stručnjaci iz RFZO vodili su se interesima pacijenata, a u vidu su imali i praksu koja postoji u zemljama u okruženju, kao i u Evropskoj uniji.

Prema podacima RFZO, bolovanje je u toku 2011. godine u proseku trajalo 50 dana, a duže od 30 dana za jednu bolest sa posla je odsustvovalo oko 70.000 ljudi.