Svet

Uskoro lek za Alchajmerovu bolest?

 

Naučnici iz farmaceutskih kompanija Biogen i Neurimjun otkrili su antitelo koje skoro u potpunosti deluje na vidljive znakove Alchajmerove bolesti. Naime, pacijentima su davane doze antitela, zvanog adukanumab, tokom godinu dana, i kako se čini, skupljanja na mozgu koja se stvaraju kod pacijenata s Alchajmerovom bolešću, povukla su se kod onih pacijenata koji su dobijali najveće doze leka. Naučnici takođe kažu da se pacijenti pokazali usporavanje slabljenja kognitivnih funkcija. Ukoliko se ovi rezultati potvrde na većim kliničkim ispitivanjima koja su već počela da se sprovode u svetu, to bi, prema naučnicima, bio veoma značajan proboj u naporima za sprečavanje Alchajmerove bolesti.

-Ako uporedimo ovu sa drugim studijama koje su objavljene u prošlosti, dejstvo ovog leka je jedinstveno-rekao je jedan od istraživača, profesor na Univerzitetu u Cirihu, Rodžer Nič.

Profesor Erik Rejman sa Univerziteta u Arizoni ipak upozorava da iako su ova otkrića ohrabrujuća, ona nisu konačna.  On savetuje da bi bili mudro sačekati sa procenom koristi koje ovo antitelo ima na kognitivne funkcije sve do objave rezultata većih kliničkih ispitivanja. Istraživači su takođe otkrili neke nuspojave, kao što je glavobolja.

Leave a Comment