Srbija

Uskoro kreće zapošljavanje mladih zdravstvenih radnika

 

Nadležni iz ministarstva zdravlja poručuju da imaju dobru vest – do kraja godine biće zaposleno nekoliko stotina zdravstvenih radnika. O tačnim brojkama odlučiće vladina Komisija za zapošljavanje. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposleno je 17.700 osoba medicinske struke. Najviše je onih sa srednjom medicinskom ili strukovnom školom – oko 12.000, dok je bez posla i devet doktora medicinskih nauka.

-Za njima slede lekari opšte medicine, na evidenciji cele Republike ima ih oko 2.800. Najmanji broj nezaposlenih je među lekarima specijalistima — njih je 107, a najviše iz oblasti interne medicine i fizijatrije i rehabilitacije-kaže Tanja Budimir iz Nacionalne službe za zapošljavanje. U proseku posao traže duže od dve godine. Najduže čekaju specijalisti koji u proseku imaju 50 godina. Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da su od 2014. zaposlili 2.721 zdravstvenog radnika, od čega je 1.184 lekara, a odobreno je i 3.170 specijalizacija.

-Očekujem da se do nove godine par stotina lekara zaposli u Srbiji. Želimo da imaju prioritete mladi sa ozbiljnim prosekom, oni sa velikom željom da rade. Imaćemo u vidu i one koje su volontirali, dali doprinos i mnogo naučili- kaže Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Nastaviće se i odobravanje specijalizacija, u ovom trenutku u resornom ministarstvu su 882 prijave.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS

Leave a Comment