Ostale Teme

Urinarni trakt i prostata

Postoje mnogobrojne metode za lečenje i prevenciju bolesti urinarnog trakta i tegoba vezanih za prostatu: homeopatske, alopatske, tradicionalne, moderne… Jedna od metoda koja se pokazala kao veoma uspešna za tretiranje tih bolesti jeste fitoterapija, koja spada u alopatske metode lečenja. Fitoterapija i lečenje biljem postoje od davnina, a svoje najveće kvalitete pokazuju upravo u moderno doba – holistički pristup i organske biljne materije i bukvalno su pravi melem za čoveka današnjice izloženog velikom broju otrova. Zato i nije veliko iznenađenje kad doktor čuje da se bolest pacijenta povukla upravo pod dejstvom nekog biljnog preparata. 

Naravno, ako je u pitanju akutna infekcija mokraćnih kanala (s velikim brojem bakterija) ili akutni prostatitis, tu dileme nema – pacijent mora da koristi antibiotike koje mu je doktor propisao. Ali šta da radimo ako je akutna faza prošla, a posledice se i dalje osećaju? Često se desi da se akutne faze i faze mirovanja kod određenog broja ljudi smenjuju i do nekoliko puta godišnje. Tada već možemo govoriti o hroničnoj tegobi. Često čujemo da se neko žali na otežano mokrenje, bol pri mokrenju, noćna ustajanja i peckanja, a da realne potrebe za antibioticima zapravo nema. To znači da je preležana infekcija ostavila posledice. Pravo rešenje u tom slučaju jeste fitoterapija. 

Prostata je žlezda s unutrašnjim lučenjem kod muškaraca koja ima veoma važnu funkciju u životu svakog pojedinca. Kao i žene, koje žele da održe zdravlje svojih reproduktivnih organa što je moguće duže, i muškarci žele da njihova prostata radi što je moguće duže i uspešnije, bez tegoba koje se mogu javiti kada je ona uvećana. Naročito u poslednjih dvadeset godina, sve je veća svest o potrebi da se seksualno zdravlje očuva i unapredi do u duboku starost – baš kao što ljubav dobija na kvalitetu s čovekovim životnim iskustvom i zrelošću.  

Jedno od najčešćih oboljenja s kojima se muškarci susreću jeste benigna hipertrofija prostate. Najčešće nastaje posle četrdesete godine i izazvana je hormonskim disbalansom koji nastaje starenjem. Da, i muškarci ulaze u jedan vid andropauze, kao što kod žena postoji menopauza. Svima su poznate tegobe koje se tada javljaju: uvećana prostata pritiska ureter, što za posledicu ima otežano i bolno mokrenje, a ponekad infekciju mokraćnih kanala, zato što se urin zadržava u bešici i onda se bakterije množe. Tako pacijent ulazi u začarani krug. 

Fitoterapija i u ovom slučaju nudi rešenje. Najbolje je od kombinacije biljaka napraviti biljni preparat koji će imati trostruko dejstvo. Osnova takvog preparata jesu biljke koje pomažu kod hormonskog disbalansa. U tom smislu, biljke izbora mogle bi biti one koje sadrže tri-β-sitosterol, iz grupe sitosterola, koje povećavaju metabolizam u otečenom tkivu prostate, eliminišući tako kongestije (zastoje krvi). To su, na primer, koren koprive, indijski orasi i bundeva – golica. U kombinaciju treba dodati biljke koje imaju blago diuretičko svojstvo (zasnovano na dejstvu flavonina, saponina i eteričnih ulja) da bi se pospešilo izbacivanje tečnosti koja se zadržava. Na kraju, u ovu biljnu kombinaciju obavezno treba dodati neku od biljaka s baktericidnim dejstvom (na primer, eterična ulja i tanini imaju jaka bakteriostatička i baktericidna dejstva). 

Redovnim korišćenjem ovakve kombinacije, terapijski ili preventivno, povećava se vitalnost prostate, smanjuje se učestalost mokrenja, eliminiše otežano mokrenje i čuva zdravlje bubrega, bešike i mokraćnih kanala. 

Leave a Comment