Svet

Uređaj za resetovanje biološkog sata

Uređaj za resetovanje biološkog sataAustralijski naučnici sa Flinders univerziteta kreirali su uređaj koji emitovanjem blagog zelenog svetla može da utiče na promenu biloškog sata kod ljudi. Uređaj se zove Re-Timer i liči na naočare za sunce, a svetlost emituje preko očiju i tako stimuliše deo mozga zadužen za regulaciju biološkog časovnika. 

Na taj način, prema rečima profesora Leona Leka, vođe tima istraživača, ovaj uređaj može da bude sredstvo kojim će se efikasno prebroditi stanje organizma posle jet lag-a, a može da pomogne i ljudima koji rade u smenama i nemaju ustaljen ritam spavanja. Osim toga, Re-Timer može da ubrza ili uspori ritam spavanja kod tinejdžera i pomogne im da lakše ustanu ujutru.   

Biološki sat, odnosno cirkadijalni ritmovi uslovljeni smenjivanjem dana i noći, kako objašnjavaju naučnici, utiču na šablon našeg spavanja i buđenja, kao i na brzinu našeg funkcionisanja i metabolizma. A fotoreceptori u očima detektuju svetlo, šalju signal mozgu kada treba da smo budni i mozak na osnovu izloženosti svetlu određuje naš bioritam. Posao koji se obavlja u različitim smenama, putovanje u druge vremenske zone ili slaba izloženost sunčevoj svetlosti taj ritam mogu da poremete.

Dokazano je da zelena svetlost zbog svoje specifične talasne dužine, može da utiče na podešavanje biološkog časovnika, tako što će ga usporiti ili ubrzati. 

Onaj ko želi da ubrza biloški sat, odnosno da se ranije budi, trebalo bi ovaj uređaj da nosi tri dana uzastopno, po 50 minuta posle buđenja. I obrnuto, ako je cilj usporavanje sata, trebalo bi ga nositi po 50 minuta pred spavanje, tri dana zaredom. 

Leave a Comment