Svet

U Zagrebu će robot operisati ljude

U Zagrebu će robot operisati ljude

Hrvatska bi uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebalo da dobije prvi hirurški robotski sistem u Kliničko-bolničkom centru (KBC). Kako se navodi uz pomoć robota će operisati i hirurzi iz drugih bolnica, a radiće se i edukacija mladih lekara.

U KBC Zagreb se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebalo da počne da radi na proleće naredne godine. Robot košta oko dva miliona evra, a pre šest meseci sredstva za njegovu nabavku osigurana su iz EU fondova.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se uz pomoć robota danas najviše operišu karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i grudnom košu, a vrše se i ginekološke operacije. Navodi se da je načelnik Klinike za urologiju KBC Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao takvih operacijama u inostranstvu i nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku hirurgiju.

-Robot omogućuje urologu da bude maksimalno precizan i onkološki odstrani prostatu s tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u karlici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sistem odgovoran za kontinenciju. Sve to omogućava brži oporavak pacijenta- rekao je Kaštelan.

Leave a Comment