Farmaceutska industrija

U SAD i EU odobren rekordan broj lekova

lekova

Sjedinjene Države odobrile su u 2017. godini dvostruko više novih lekova nego u 2016. godini, a povećan je i broj dozvola i u Europskoj uniji. U SAD je prošle godine odobreno 46 novih lekova, što je najviše od 1996. godine. U EU je u 2017. godini preporučeno 92 nova leka, uključujući i one generičke, što je 13,6 posto više nego u 2016. godini.

Među lekovima odobrenima 2017. godine veliki je broj onih za retke bolesti i posebne vrste raka, obično usmerenih na vrlo ograničenu populaciju, a cena ovih lekova dostižu vrednost od nekoliko stotina hiljada dolara.

Čelnik američke Uprave za hranu i lekove (FDA) Scott Gottlieb je rekao da je ova agencija iskoristila promene u zakonima u proteklim godinama i ubrzala postupak izdavanja dozvola. Tako je FDA-inom oznakom “inovativna terapija” skraćen period ocenjivanja i postaknuta je konkurencija dodavanjem velikog broja novih lekova koji često slično djeluju. Bogat izbor lekova sa sličnim mehanizmom delovanja može biti mač s dve oštrice za proizvođače jer vladama pruža mogućnost spuštanja cena.

U Europi se očekuje da će ove godine izdavanje dozvola biti produženo zbog selidbe sedišta Europske agencije za lekove iz Londona u Amsterdam usled izlazka Britanije iz Europske unije.

 

 

 

 

 

 

Izvor: SEEbiz