Srbija

U našoj zemlji od hemofilije boluje 900 ljudi

 

U Srbiji od hemofilije boluje 900 ljudi, od toga oko 170 dece, dok u svetu bolest otežanog zgrušavanja krvi ima skoro 400.000 ljudi. Svake godine u našoj zemlji pojavi se, u proseku, osam novih pacijenata, a u susret Svetskom danu hemofilije, koji se obeležava 17. aprila, Udruženje hemofiličara Srbije organizovalo je peti po redu Inhibitor kamp u banji Selters u Mladenovcu. 

Hemofilija spada u izuzetno kompleksne bolesti u čijem lečenju učestvuje veliki tim zdravstvenih radnika, zbog toga su tokom kampa održana brojna predavanja, savetovanja, saopštili su iz Udruženja. 

– Zahvaljujući velikim naporima koje ulažu država i zdravstveni sistem, postoji veliki napredak u lečenju hemofilije. On se, pre svega, odnosi na obezbeđivanje savremenih lekova i unapređivanju organizacije zdravstvenog sistema – istakao je šef Kabineta za hemofiliju Klinike za hematologiju KCS prof. dr Predrag Miljić. 

On je dodao da nastoje da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje unaprede ortopedsku hirurgiju u segmentu lečenja osoba sa hemofilijom, kao i da se uvedu lekovi i za osobe sa stečenom hemofilijom. 

– Hemofija je bolest koja najviše napada zglobove i mišiće i kao takva može dovesti do trajnog invaliditeta obolelih. U prevenciji invaliditeta su, osim lekova, izuzetno važni fizikalna terapija i rana rehabilitacija obolelih od hemofilije – naglasio je Miljić. 

Fizijatar KCS Nevena Krstić ukazala je da je fizikalna terapija važna i nakon određenih ortopedskih, hirurških intervencija kako bi lečenje bilo potpuno.