Srbija

U Narodnom frontu prvu put urađena laparoskopska histerektomija 

histerektomija 

Na Ginekološko-akušerska klinika Narodni fronti prvi pit je urađena radikalna histerektomija, odnosno uklanjanje materice i obolelog tkiva, bez otvaranja trbuha, već kroz dva minimalna reza. Ovo intervenciju omogućilo je nedavno dobijanja najsavremeniji laparoskopski stub.

Prim. dr Dragan Jeremić iz GAK “Narodni front” rekao je da je to najradikalnija procedura koja se u ginekologiji obavlja za ginekološke malignitete.

-Mi smo i do sada izvodili izvesne radikalne procedure, ali u manjoj meri, s obzirom na to da smo do sada radili na opremi staroj 20 godina. Uređaj nam sada omogućava smelije operacije- objasnio je dr Jeremić.

Važan aparat, laparoskopski stub, vredan više od 110.000 evra, poklon je donatora. U Frontu je desetak dana i već su ga koristili u jednoj od najvećih ginekoloških intervencija.

Prof. dr Željko Miković, v. d. direktora GAK Narodni front, kaže da je to prva takva operacija na klinici.

-Retki su centri u Evropi koji tu operaciju rade na taj način, mi smo se njima pridružili, ali nećemo raditi samo najkomplikovanije operacije na ovoj opremi, radićemo i manje komplikovane operacije-kaže Miković.

Najavljuju opremanje i nove operacione sale.

-Naišli smo na razumevanje kod Ministarstva zdravlja, dobili smo sredstva da opremimo salu, uskoro nam stižu operacioni sto, lampa i sve ono što treba za ovakvu salu, tako da će to biti naša osma sala- kaže Miković.

Srbija je, nažalost, u evropskom vrhu po broju žena obolelih od raka grlića materice. Tendencija je da se veći broj radikalnih histerektomija radi laparoskopski. Zato se u Frontu nadaju da uskoro i u drugim salama imaju takvu opremu, jer je laparoskopska hirurgija postala dominatna u razvijenom svetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS

Leave a Comment