Srbija

Transplantacija jetre kod dece od 2018. godine

transpaltacija jetre

Deca kojoj je neophodna transplantacija jetre, na lečenje odlaze u Italiju, gde je u poslednjih nekoliko godina neophodnu pomoć dobilo više od 50 mališana. Srbija dobro sarađuje i sa centrom u Francuskoj, gde se u jednom od centara usavršavaju naši lekari. Transplantacija jetre kod dece se još ne radi u Srbiji, ali smo na korak do njenog uvođenja u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

– Imao sam priliku da nekoliko puta posetim ovu kliniku i upoznam ljude koji će biti uključeni u ovaj program, hirurge, anesteziologe, gastroeneterologe, i na pravom smo putu da zajednički uvedemo program transplantacije jetre kod dece. Ova klinika ima sve uslove da uspe u tom izazovu. Verujem da bismo mogli da počnemo početkom sledeće godine – kaže profesor Olivije Boalo iz Transplantacionog centra u Lionu.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojčić misli da je ovo pravi trenutak da se razvije program transplantacije.

– Već godinu dana sarađujemo sa profesorom Olivijeom iz Liona, i nekoliko puta su naši lekari išli kada je on imao planirane transplantacije od živih donora njihovoj deci. Ideja je da on dođe i bude tri meseca u Srbiji. Imamo ljude koji su zainteresovani i koji su već počeli da se edukuju – objašnjava Radojčić.

Srbija dobro sarađuje i sa centrom u Italiji, gde je od 2007. do kraja prošle godine na lečenju o trošku države bilo 55 mališana. Ali, deca koja trenutno čekaju odgovarajućeg kadaveričnog donora ponekad čekaju predugo, a neretko, organ stigne prekasno. Zbog toga je cilj da Srbija uvede transplantaciju jetre od živog donora, jer ona može da se regeneriše posle operacije.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojčić kaže da naši lekari žele da pacijentima ponude bolju opciju da mogu odmah ovde da budu transplantirani.

– I profesor Olivije je ukazao na čitav niz prednosti ukoliko sa živog donora uzmemo segment jetre jer možemo da planiramo da se transplantacija uradi u trenutku kada deca nisu u lošem stanju, a kada ih šaljemo, čekaju donora i u kritičnom stanju dočekaju transplantaciju – kaže Radojčić.

U ovom trenutku, za put u Italiju, gde ih čeka transplantacija jetre, lekari pripremaju bebu od godinu dana i osmogodišnjeg dečaka, a uskoro, nova jetra biće neophodna za još sedmoro dece sa cirozom jetre.