Svet

Test krvi otkriva rak pankreasa?

pankreasa

Novi test krvi mogao bi biti koristan u otkrivanju raka pankreasa u prvim stadijumima razvoja te bolesti, i ponuditi nadu za delotvornije lečenje agresivne vrste tumora koja se dijagnostifikuje najčešće prekasno, pokazali su rezultati studije objavljeni u časopisu “Science Translational Medicine”.

-Otkriće medicinskog biomarkera ili biohemijskog pokazatelja za rak pankreasa moglo bi radikalno promeniti perspektivu za pacijente – istakao je doktor Ken Zaret, direktor Instituta Pen za regenerativnu medicinu.

– Pokazalo se da je rano otkrivanje tumora imalo značajan uticaj na smanjenje smrtnog ishoda kod pacijenata koji su bolovali od raznih tipova raka, među kojima i karcinoma debelog creva, dojki i grlića materice. Nažalost, osobama obolelim od raka pankreasa bolest je često bila prekasno dijagnostifikovana da bi bile podvrgnute operativnom zahvatu i učinkovito lečene – rekao je Zaret.

Prema aktuelnim podacima, četiri od pet pacijenata umire u roku od 12 meseci nakon postavljene dijagnoze, a stopa preživljavanja obolelih unutar pet godina od dijagnoze je samo pet posto.

Za pronalazak krvnih biomarkera koji bi ukazivali na rak pankreasa naučnici su koristili tehnologiju u sklopu koje su koristili matične ćelije i ćelije pankreasa obolelog od uznapredovalog raka.

Povezivanje dva biomarkera omogućilo je “dijagnostifikovanje tumora u vrlo ranoj fazi koje je puno učinkovitije od svih dosad poznatih metoda”, rekao je Zaret.

Novi krvni test biće možda od životne važnosti osobama koje imaju porodičnu anamnezu raka pankreasa, odnosno genetsku predispoziciju za razvoj ove bolesti ili za razvoj dijabetesa tipa 2 nakon pedesete godine života.

 

 

 

 

Izvor: Nedeljnik