Srbija

Svetlana Stojkov: Apotekarski sektor u lošem položaju

 

Direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov rekla je da državni apotekarski sektor radi u otežanim uslovima i da su trenutno blokarane apoteke u Pančevu, Šapcu, Vranju, Boru i Sremskoj Mitrovici. Mora se doneti sistemsko rešenje, koje treba da omogući održivo poslovanje državnih apoteka, rekla je direktorka Stojkov. U ovom trenutku 24 državne apoteke ukupno duguju 18,5 miliona evra za lekove i medicinska sredstva. Zbog kontinuiranog neplaćanja dobavljačima, postoji opasnost da apoteke obustave nabavke. Taj problem nije rešavan petnaestak godina, tako da sada imamo, na primer, mesečnu kamatu na sva dugovanja od oko 250 miliona dinara. Svetlana Stojkov je rekla da ima leka za državne apoteke, lekovi su u apotekama.

-Ceo apotekarski sistem u Srbiji se nalazi u jednom nezavidnom položaju, što je posledica nedonošenja odgovarajućih odluka koje bi omogućile da se sektor uredi u finansijskom, organizacionom i kvalitativnom smislu – rekla je Svetlana Stojkov.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku državni apotekarski sektor radi u otežanim uslovima.

-Trenutno su blokirane apoteke u Pančevu, Šapcu, Vranju, Boru i Sremskoj Mitrovici. Njihova dugovanja se, prema podacima Ministarstva zdravlja, kreću između 95 i preko, do 900 miliona dinara, što govori da nisu uočena pravovremeno i da se pravovremeno nije reagovalo – rekla je direktorka Stojkov.

Situacija je izuzetno ozbiljna, pogotovu u apoteci u Pančevu, gde blokada traje od kraja 2015. godine – od kada ne mogu da nabavljaju lekove, ali radnici dolaze na posao, istakla je direktorka Farmaceutske komore. Naglašava da u tim apotekama nema struje, grejanja i telefona i ne postoji mogućnost za rad.

 

 

 

 

 

Izvor: RTS