Srbija

Sve više dece ima bolove u kičmi

dece

Pre samo desetak godina, zbog bolova u leđima kod lekara su odlazili stariji od četrdeset godina, a danas nije retkost da se na te tegobe žale i mališani. Istraživanja pokazuju da svako treće školsko dete ima neki fizički deformitet. Svako šesto dete u Srbiji ima deformitet stopala, svako osmo problem s kičmom, a broj gojaznih raste.

Prof. dr Ivana Petronić Marković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Dečje klinike u Tiršovoj, objasnila je koji su uzroci tako loše statistike.

– Jedan od uzroka je što u fazi naglog rasta i razvoja, a deca su danas mnogo viša nego ranije, imamo disproporciju u rastu mišića i kostiju. Taj rast je neadekvatan da stabilizuje i omogući dobru posturu i spreči nastanak deformiteta – rekla je Petronić Markovićeva.

Drugi razlog su, ističe, loše životne navike.

– Deca više sede, manje se bave fizičkim aktivnostima, više sede, teške su torbe – rekla je Ivana Petronić Marković dodajući da je jedan od razloga loše statistike i više gojazne dece.

Danas se deca mnogo češće dovode na preglede kod fizijatra nego što je ranije bio slučaj, tako da i to može da utiče na statističke podatke.

– Danas se više pažnje obraća na deformitete, deca se upućuju kod fizijatra već kada se primeti da zauzimaju nepravilan stav ili imaju nepravilan hod. Tada se na vreme započinje sa vežbama, na vreme se daju saveti – rekla je Petronić Markovićeva.

Kod onih koji imaju teži stepen deformiteta pravi se plan i program, a kod lošeg držanja se preporučuje bavljenje sportom.

– Za kičmu su najbolji plivanje, gimnastika, atletika, balet, tekvondo, aikido, karate – ono što jača muskulaturu trupa i koriguje stav. Bira se prema uzrastu deteta i afinitetu jer mora da bude istrajan u tome, kako dete tako i roditelji, da bi rezultati na kraju rasta bili dobri – zaključila je Petronić Markovićeva.

 

 

 

Izvor: RTS