Srbija

Sumnjivi lek za lečenje hronične mijeloidne leukemije

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije i dalje se jedini u Evropi leče generičkim lekom anzovip, za koji se priča da se proizvodi u Indiji, a pakuje u Srbiji. Roditelji obolele dece, pacijenti, pojedini lekari i dalje pokušavaju da vrate staru terapiju lekom glivek, jer, kako kažu, generički medikament je neispitan, a efekti dugoročne upotrebe su nepoznati. 

Prvi šok pacijenata bio je jula prošle godine kada je Republički fond za zdravstveno osiguranje uvrstio na C listu lek anzovip. I dok je stručna komisija Fonda stajala iza leka glivek, kojim se godinama leče ovi bolesnici, po raspisivanju tendera u septembru, tenderska komisija je odlučila da promeni lek i nabavi generički anzovip. Glavni razlog bila je cena, pa umesto 2.000 evra za glivek, na tenderu je pobedio anzovip koji košta 500 evra. O tome gde se lek proizvodi niko ne želi da priča, kako pišu Novosti. Istina je da taj lek i dalje piju oboleli jedino u Srbiji. Sumnja se da se on pravi u Indiji, a u uređenom svetu lekovi iz Indije se tretiraju kao medikamenti sa sumnjivih tržišta, jer se ne vodi odgovarajuća dokumentacija o procesu proizvodnje. Činjenica je i da pri registraciji i stavljanju leka na listu niko nije pitao hematologe šta misle o tome. U Srbiji se lekom anzovip leči oko 220 obolelih. Njih sedmoroo je prestalo da reaguje na njega. 

– Posle šest meseci praćenja, može se reći da je terapija dala rezultate, ali je moglo biti i drugačije. Ubuduće ću se zalagati da se ovakve stvari ne ponavljaju, jer ne može tender da menja lek, već lekar i struka – izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.