Srbija

Stipendije za mlade naučnike


 

U okviru nacionalnog projekta „Pokreni se za nauku“ koji sprovodi  Centar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Filip Moris, mladim naučnicima dodeljeno je osam stipendija u vrednosti od po 600 hiljada dinara u oblasti medicinskih i prirodnih nauka.  Kvalitet naučnih istraživanja prijavljenih ove godine na konkursu uticao je na uvećanje novčanog fonda za još tri stipendije, tako da je ove godine za realizaciju naučnih istraživanja umesto planiranih pet uručeno osam stipendija.

Menadžer korporativnih poslova kompanije Filip Moris za Srbiju, Crnu Goru i B&H, Stevan Vraneš rekao je da dodela stipendija „Pokreni se za nauku“ predstavlja veliki podsticaj mladim talentovanim naučnicima da realizuju svoje ideje u Srbiji. 

-Odlične reference, dosadašnji naučno-istraživački rad mladih naučnika, kao i rezultati koje su postigli u nauci, ohrabrujući su za celo društvo i upravo zbog toga, odlučili smo da umesto planiranih 5, dodelimo 8 stipendija za naučnike iz univerzitetskih centara iz cele Srbije- rekao je Vraneš.

Ovogodišnji dobitnici stipendija projekta „Pokreni se za nauku“ su:

Ana Đorđević, Institut za biološka istrazivanja “Siniša Stanković”, Univerzitet u Beogradu, viši  naučni saradnik.

Ljubica Vučićević, Institut za biološka istrazivanja “Siniša Stanković”, Univerzitet u Beogradu, naučni saradnik.

Jelena Krstić, Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu, naučni saradnik.

Filip Bihelović, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, docent

Bojan Božić, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu, naučni saradnik. 

Aleksandar Veselinović, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu, asistent.

Vladislav Volarević, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, docent.

Marija Lesjak, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, docent.

Kako je rekla prof. dr Marija Gavrović-Jankulović sa Hemijskog fakulteta  u procesu selekcije kandidata komisija je uzimala u obzir kvalitet predloženih projekata, mogućnost realizacije u zadatom vremenskom okviru, kao i njihov naučni opus, odnosno broj i kvalitet naučnih radova koje su do sada objavili. 

– Na Konkurs je stigao veliki broj kvalitetnih projekata čije se teme odnose na fundamentalna i primenjena istraživanja i komisija nije imala lak zadatak –  istakla je prof. dr Gavrović-Jankulović.

Inače, stipendije Programa „Pokreni se za nauku“ dodeljene su zaposlenima u naučnim ustanovama u Srbiji, koji su doktorirali nakon 1. januara 2009. godine, za naučne radove u oblasti medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarna istraživanja u navedenim oblastima.