Kozmetika

Šta je hijaluron?


 

Hijaluron je prirodna supstanca, koja se nalazi u našoj koži, i ima višestruke funkcije – od održavanja tonusa, preko hidriranja kože, ali i „hvatanja“ izrazito štetnih slobodnih radikala.

Hijaluronska kiselina je po hemijskoj strukturi složeni šećer – polisaharid, i njeno prisustvo je ustanovljeno kod praktično svih živih organizama. Kod  životinja iz grupe sisara kao i kod čoveka, hemijska struktura HK je konzistentna, dakle praktično ista, i zato je mogućnost imunoloških alergijskih reakcija više nego minimalna.

Struktura hijaluronske kiseline je otkrivena i definisana  još 50-ih godina prošlog veka, i prvobitno je korišćena u očnoj hirurgiji. Njena primena u estetske svrhe započela je intenzivno pre oko 13 godina, i za kratko vreme stekla je veliku popularnost  potisnuvši u znatnoj meri neke ranije korišćene preparate. Štaviše, u ovom trenutku može se reći da se smatra možda najbezbednijim preparatom koji u estetskoj hirurgiji koriguje bore i nadoknađuje volumen.

Hijaluronska kiselina je važan deo vezivnog tkiva kože i kostiju, hrskavica i zglobne tečnosti. Pronađena je i u epitelu i nervnom tkivu. Izračunato je da u ljudskom telu prosečne telesne težine ima oko 15 grama hijaluronske kiseline.

Njena uloga u koži je sledeća: kao hidrofilna supstanca ona za sebe vezuje i zadržava molekule vode, i tako njome ispunjava međućelijske prostore što tkivu kože daje volumen, čvrstinu i glatkoću. Ovo je takozvana unutrašnja hidratacija kože, i njome se postiže da ona  izgleda mlađe, svežije, zdravo i sa manje bora. 

Leave a Comment