News Srbija

Sopharma preuzela Lekovit

Najveća bugarska farmaceutska kompanija Sopharma Trading je preuzela 100% udela u srpskom Lekovitu.
Bugarski investitor je napravio sledeći korak ka liderskoj poziciji u srpskom sektoru zdravstvene zaštite i celom regionu od početka svoje regionalne ekspanzije u 2015. godini kada je i ušao na tržište Srbiji.


Sopharma Trading, najveća bugarska kompanija po ostvarenim prihodima u farmaceutskom sektoru, napravila je sledeći korak u proširenju svojih operacija na srpskom tržištu i ostvarenju pozicije strateškog investitora u regionu. Kompanija je objavila da je kupila manjinski udeo akcija Dr Dragana Petrovića u Lekovit d.o.o. i na taj način je postala vlasnik 100% udela kompanije.
Sa ciljem razvoja i kontinuiranog dinamičkog rasta, kompanija je započela regionalnu ekspanziju ulaskom na srpsko tržište u maju 2015. godine sa inicijalnim planovima za proboj na tržište plasmanom proizvoda ekskluzivnog portfolia. Na leto 2017. godine usledila je akvizicija većinskog udela najbrže rastućeg distributera na srpskom farmaceutskom tržištu-Lekovit d.o.o. U protekloj godini, bugarski investitor se fokusirao na sprovođenje uspešne integracije srpske kompanije, kao i na postizanje značajnog rasta operacija na dva načina, proširenjem postojećih segmenata-tržišta apoteka i razvojem novih poslovnih linija-tržišta bolnica.
Kao inovator u ključnim segmentima farmaceutskog tržišta-veleprodaji, maloprodaji, medicinskoj opremi itd-Sopharma Trading planira da implementira svoj uspešan i raznovrstan model poslovanja u Srbiji i celom regionu.
Dimitar Dimitrov, CEO Sopharma Trading Grupe, je izjavio “Prvi korak je da postanemo lider u Srbiji značajnim proširenjem operativnog i logističkog potencijala. Ovaj razvoj će predstavljati temelj regionalne ekspanzije, s obzirom da Sopharma Trading vidi ceo region Istočne Evrope, posebno Balkan, kao veliku priliku za rast.”
Profil kompanije Lekovit
Lekovit d.o.o. je osnovan 1992. godine zajedno sa lancem apoteka Flos. Prateći zahteve tržišta veleprodaja je razvijena iz maloprodajne delatnosti, a u 2016. godini kompanija ima tim od 150 zaposlenih i prihod od skoro 50 miliona eura. Kompanija je najbrže rastuća veleprodaja u poslednje 3 godine, ostvarivši rast od 18% u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu, 40% rast u 2015. godini u odnosu na 2014. i 33% u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu. Aktivnost kompanije je orijentisana na farmaceutsko tržište, gde je prioritetni dobavljač. Kako bi zadovoljio potrebe rastućeg poslovanja, Lekovit je investirao u povećanje kapaciteta izgradnjom magacina od 1400 m2. Strategija za budućnost kompanije je ulazak na srpsko tržište bolnica.
Profil kompanije Sopharma Trading
Sopharma Trading JSC deo je Sopharma Grupe kompanija i vodeći je dobavljač na farmaceutskom tržištu u Bugarskoj. Od 2009. do 2017. godine kompanija zauzima 1. poziciju po ostvarenim poslovnim prihodima, prema rang listi Capital Top 100 za farmaceutski sektor.
Sopharma Trading je osnovana 2006. godine pripajanjem pet distributivnih kompanija i ostvaruje konstantan rast prihoda i profita u svih 11 godina postojanja uz povećanje prometa za 5 puta i profita za 24 puta.
Sopharma Trading obezbeđuje 100% pokrivenost tržišta u Bugarskoj i Srbiji, pružajući usluge iz pet distributivnih centara.
Automatizovani KNAPP sistemi za upravljanje skladištem koji su implementirani u distributivnim centrima u Sofiji i Varni nemaju konkurenciju na Balkanskom poluostrvu. Sopharma Trading je prva bugarska kompanija sertifikovana prema ISO 9001: 2008 standardima dobre distributivne prakse. Portfolio kompanije se sastoji od preko 15 000 proizvoda – medicinskih proizvoda, potrošnog materijala i medicinskih sredstava, medicinske opreme, dodataka ishrani, proizvoda za lepotu i kozmetičkih preparata. Sopharma Trading je pouzdan partner u pružanju kompletnih zdravstvenih rešenja za više od 3000 klijenata i 400 partnera – bugarskih i međunarodnih kompanija. U 2015. godini Sopharma Trading je započela svoju regionalnu ekspanziju ulaskom na srpsko tržište. Iste godine kompanija je otvorila i sopstveni lanac apoteka pod brendom SOpharmacy. U 2017. godini Sopharma Trading je ojačala svoju ekspanziju u maloprodaji i u regionu kupovinom veleprodaje Lekovit u Srbiji i lanca apoteka Pharmastore u Bugarskoj. Do 2018. godine kompanija zauzima vodeće pozicije u segmentima veleprodaje i maloprodaje na bugarskom farmaceutskom tržištu.