Srbija

Sledeće godine u Vojvodini počinje skrining na rak dojke

Sledeće godine u Vojvodini počinje skrining na rak dojke

U Vojvodini će od sledeće godine prvi put početi poseban program skrininga koji će omogućiti svim ženama da obave mamografski pregled, a u tu svrhu budžetom za 2019. godinu predviđena je kupovina pokretnog mamografa, saopštila je Pokrajinska vlada.

 

U Srbiji svake godine od posledica raka dojke umre 1.600 žena, a registruje se 4.600 novoobolelih, ukazuje se u saopštenju i dodaje da je, s obzirom na to da je uzrok raka dojke i dalje nepoznat, od suštinske važnosti da se bolest na vreme otkrije.

 

Nažalost, na organizovan skrining mamografijom, koji se u našoj zemlji sprovodi kod žena starosti od 50-69 godina, još se vrlo malo žena redovno odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje, a krajnji ishod lečenja u takvim slučajevima je poražavajući, upozorava se u saopštenju.

 

Programom skrininga koji prirema pokrajinski sekretarijat za zdravstvo predviđen je kontinuiran obilazak cele teritorije AP Vojvodine, sa posebnim akcentom na sredine u kojima postoji deficit opreme ili kadrova neophodnih za ovu dijagnostičku proceduru. U znak podrške borbi protiv raka dojke, od kojeg u našoj zemlji oboli svaka dvanaesta žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.