Svet

Severna Koreja objavila da ima lek za ebolu i sidu

Severna Koreja objavila je 19. juna da je našla lek koji može da spreči i izleči bolesti kao što su ebola i sida, ali i epidemiju bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) i virus SARS, prenela je agencija Associated Press (AP).

Naime, zvanična severnokorejska novinska agencja KCNA javila je da su severnokorejski naučnici razvili lek Kumdang-2 od ginsenga i drugih sastojaka, koji navodno može da izleči pomenute bolesti. Severna Koreja se hvalila tim lekom još tokom epidemije ptičjeg gripa 2006. i 2013. godine, a najnovija objava data je dok se u Južnoj Koreji bore sa epidemijom bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), tokom koje je umrlo oko 20 ljudi, a više od 160 je inficirano prošlog meseca. 

MERS je otkriven 2012. i najčešće se od njega oboleva u Saudijskoj Arabiji. Pripada porodici koronavirusa poput prehlade i SARS-a i može izazvati groznicu, probleme s disanjem, upalu pluća i otkazivanje bubrega. Za sada, kako se ističe, ne postoji vakcina za tu bolest. 

Ipak, budući da iz Severne Koreje nije stigao i dokaz o efikasnosti leka Kumdang-2, u agenciji AP ističu da ova vest treba da bude prihvaćena sa skepticizmom.

Leave a Comment