Svet

Ruska akademija nauka: Homeopatija je lažna nauka

 

Nakon naučnika u SAD-u i ruski naučnici tvde da homeopatija ne deluje. Naime, Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju za lažnu nauku, objavljeno je danas na sajtu specijalne Komisije RAN, za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja.

– Komisija izjavljuje da lečenje supermalim dozama raznih preparata koji se primenjuju u homeopatiji, nema zvaničnog osnova. Taj zaključak se zasniva na detaljnoj analizi publikacija u naučnim izdanjima, izveštajima o naučnim istraživanjima, i sistematskim izveštajima – navodi se u tekstu memoranduma koji je potpisao direktor Komisije, akademik Jevgenij Aleksandrov. 

 

U dokumentu se tvrdi da principi homeopatije i teoretska objašnjenja mehanizama pretpostavljenih dejstava “protivureče poznatim hemijskim, fizičkim i biološkim zakonima, a ubedljive eksperimentalne potvrde ne postoje”. 

 

– Homeopatske metode dijagnostike i lečenja treba tretirati kao lažno naučne- navodi RAN. 

 

Komisija je upozorila da homeopatija nije neškodljiva i da bolesnici troše znatna sredstva na preparate koji nemaju dejstvo, a ignorišu preparate potvrdjene efikasnosti, što može da dovede do lošeg ishoda, ponekad i smrtnog. 

 

U vezi sa sprovedenom analizom, RAN je preporučila Ministarstvu zdravlja da homaopatske preparate povuče iz upotrebe u državnim zdravstvenim ustanovama.