Svet

Prvo testiranje personalizovane vakcine protiv tumora dalo pozitivne rezultate

Kombinujući dve metode koje najviše obećavaju kada je reč i lečenju tumora – imunoterapiju i personalizovanu medicinu – naučnici su kreirali novi vid terapije. Reč je o vakcini koja se razvija pojedinačno za svakog pacijenta, a kreirana je tako da pokreće imuni sistem da napadne ćelije tumora, i to sa laserskom preciznošću. 

U prvom testiranju na ljudima, te personalizovane vakcine uspešno su aktivirale imuni sistem kod tri pacijenta koja boluju od melanoma, objavljeno je u stručnom žurnalu Science. Iako je istraživanje tek na početku i još je rano za procenu da li će i u kojoj meri tretman produžiti život pacijentima, naučnici su veoma uzbuđeni zbog rezultata do kojih su došli.  

– Svaki tumor je jedinstven i specifičan, što najčešće usporava lečenje, ali mi smo upravo to iskoroistili kao prednost. Geni koji utiču na to da se tumori nekontrolisano šire jesu geni koji mogu da budu i ciljano pokrenuti od strane imunog sistema kako bi se kontrolisao malignitet – objasnili su istraživači iz Holandskog instituta za tumor i Medicinske škole Univerziteta u Vašingtonu, autori ove studije. 

Sa željom da kreiraju personalizovanu terapiju, oni su odredili specifičnosti tumora kod svakog pacijenta posebno. Zatim su identifikovali jedinstevne mete na površini ćelija raka, takozvane neoantigene. Koristeći te mete, razvili su personalizovanu vakcinu za svakog pacijenta koja direktno utiče na neoantigene.

– Unapred određene mete pomažu da se minimalizuju neželjeni efekti vakcine, ali i da imuni odgovor bude više nalik pogotku iz snajpera, nego eksploziji bombe – objašnjavaju naučnici. 

Procedura je za sada, ipak, suviše komplikovana za širu upotrebu. Za kreiranje svake od ovih vakcina bila su potrebna tri meseca, što je predugo da bi se napravila terapija za svakog pacijenta koji boluje od raka. Istraživači se nadaju da će proces uspeti da skrate na period od četiri do šest nedelja. 

Ispitivanje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od melanoma, ali autori studije nameravaju da probaju vakcinu i na drugim tumorima koji su povezani sa kancerogenima, kao što su rak pluća, tumor bešike i rak debelog creva.