Aktuelnosti

Prvi zubići

Mlečni zubi kod dece važni su isto koliko i trajni zubi kod odraslih. Obično se pojavljuju između petog i dvanaestog meseca detetovog života. Prvi zubi pomažu deci da žvaću i govore. Šest meseci posle izbijanja prvog zuba preporučuje se odlazak zubaru, i to svakako treba uraditi pre prvog rođendana deteta.

Kad izbiju prvi zubići, nekim bebama desni postanu osetljive i bolne. Nežno masiranje desni čistim prstom, ohlađenom kašikom ili mokrom gazom može da umiri bebu. Mogu se koristiti i posebni gelovi koji sadrže lidokain i blago anesteziraju desni, pa beba ne oseća iritaciju kad joj niču zubi. Detetu se takođe može dati i glodalica, ali i staviti ćilibarna ogrlica. Efikasnost tih ogrlica mnogi dovode u pitanje, naročito zdravstveni stručnjaci, ali ih veliki broj roditelja i dalje koristi i smatra efikasnim. Inače, smatra se da aktivnost ćilibarnih ogrlica potiče i zavisi od prisustva ćilibarne kiseline.

Ako ništa od toga ne pomaže i dete je i dalje neraspoloženo i kenjkavo, trebalo bi se konsultovati s pedijatrom ili stomatologom. Inače, većini dece svih dvadeset mlečnih zuba izraste do treće godine.

 

Glodalice

Glodalice za bebe postoje već hiljadama godina, a najstariji pisani izvori o njima nalaze se na sumerskim pločama starim oko tri hiljade godina. Stari Egipćani koristili su glodalice od korala, dok su tokom XVII i XVIII veka bile popularne voštane sveće i slatki koren natopljen medom. U XIX veku nastale su prve glodalice od gume.

Dr spec. Milan Kuljača, iz istoimene specijalističke stomatološke ordinacije, objasnio je da su glodalice veoma dobre za dečje zube jer se glodanjem podstiče i ubrzava izlazak zubića.

– Niža temperatura na desnima umanjuje bol od izlaska mlečnih zubića, tako da su glodalice koje emituju hladnoću korisne za decu. Postoje glodalice koje su punjene vodom, pa se hlade u frižideru, a ima i onih koje su punjene hloretilom i ne moraju da se stavljaju u frižider već se hlade od gnječenja – kaže dr Kuljača.

Inače, glodalice punjene vodom nikako ne treba hladiti u frižideru jer postanu pretvrde, pa beba može da se povredi, a i same glodalice mogu da puknu. Veoma su korisne i druge glodalice, koje nemaju hlađenje, jer svako glodanje pospešuje rast zubića. Veoma je važno da su atestirane i od renomiranih proizvođača, jer beba može da odgrize običnu gumu. Ne smeju biti oštećene pošto oštre ivice mogu povrediti desni deteta.

– Glodalice obavezno treba prati pre i posle upotrebe. Roditeljima uvek treba naglasiti da obrate pažnju na higijenu glodalica – naglašava dr Kuljača.

Osim glodalica, i cucle, kako laže tako i cucle na flašicama, veoma su bitne za razvoj vilice malog deteta i pre i tokom nicanja zubića. Ne smeju da remete normalan rast i razvitak gornje i donje vilice deteta, i isključivo ih treba birati po mesečnom uzrastu. Za cucle na flašicama veoma su važni prorezi. Oni ne smeju biti preširoki jer je neophodno da beba „vuče“ iz flašice, da joj rade mišići obraza i jezika, što opet pospešuje razvoj muskulature kod deteta.

– Bitno je da cucla ili glodalica prija detetu i pravilno utiče na njegov razvoj  – dodaje dr Kuljača.

Ako je neophodno koristiti lažu, to bi trebalo prekinuti pre nicanja prvih mlečnih zuba, odnosno između šestog i osmog meseca života deteta. Za lažu je važno da je anatomska, čista, da se često obnavlja, da nije izgrižena, napukla i zasečena jer se u tim pukotinama mogu naći klice zaraze.

Dr Kuljača ističe da je nega zuba izuzetno značajna i da je pogrešno mišljenje naših ljudi da mlečni zubi nisu važni. Čim izbije prvi zub, treba ga prati.

– Savremena stomatologija smatra da detetu svako veče u toku kupanja, pre spavanja, treba prati zubiće, i tako sve do uzrasta od dvadeset meseci, kad bi trebalo uvesti i jutarnje pranje zuba, naravno uz asistenciju roditelja, jer deca do osme godine i ne umeju sama da ih operu kako treba. Četkice bi trebalo menjati na oko dve nedelje i bolje je kupiti i jeftiniju, a češće je menjati, nego skupu koja će se duže koristiti – zaključuje dr Kuljača.