Aktuelnosti

Prof. dr Peter Wehling uputio lekare u osnove Orthokin terapiju

prof. dr Peter Wehling

Priznati svetski stručnjak, hirurg-ortoped prof. dr Peter Wehling, posetio je Institut za reumatologiju i održao stručno predavanje. Nakon kog je bio i na konsultativnom sastanaku sa prof dr. Nemanjom Damjanovim i njegovim saradnicima radi uspostavljanje buduće saradnje.

Prof. dr Peter Wehling je osnivač i kodirektor Centra za molekularnu ortopediju i regenerativnu medicinu u Dizeldorfu u Nemačkoj i vanredni profesor ortopedske hirurgije na Univerzitetu u Dizeldorfu i Univerzitetu Severna Kalorina u SAD. Tema posete, kao i stručnog sastanka u okviru Udruženja za regenerativnu ortopediju Srbije u Hotelu „M,, bila je nova dostignuća i planovi daljeg razvoja Orthokin metode, za čiji je razvoj zaslužan upravo ovaj internacionalno priznati stručnjak.

Lečenje uz pomoć krvi pacijenta

Orthokin terapijski sistem je jedinstveni način lečenja bolova u zglobovima kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića, bez dodataka lekova i drugih stranih supstanci. Ova metoda lečenja je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo osim sopstvene krvi pacijenta. Cilj terapije je odlaganje ili izbegavanje operacije, olakšavanje bola i unapređenja zdravlja.
-Osteoartritis je jedan od najrasprostranjenijih uzroka bola i invaliditeta u zapadnom svetu. Oko dva miliona ljudi u Nemačkoj pati od osteoartritisa, hronične bolesti zglobova i kičme. Konvencionalno lečenje ovih oboljenja je ograničeno na smanjenje bola što je duže moguće. Kada kontrola bola više nije moguća, oštećeni zglob se hirurški zamenjuje sa veštačkim zglobom. Osim što je na taj način ugrožen kvaliletet života i celokupno zdravlje pacijenata, operacije i druge hirurške procedure u ovoj oblasti prilično opterećuju zdravstveno osiguranje. Upravo ovi razlozi motivisali su naš rad na razvoju i primeni Orthokin terapije- rekao je prof. dr Wehling, koji je u saradnji sa kolegom, molekularnim biologom, dr Hulio-m Reinecke-om, prof. dr Chrirsom Evansom sa Univerziteta Harvard i prof. dr Paulom Robinsom sa Univerziteta u Pitsburgu, razvio i prvi primenio ovu metodu.
-Veoma je važno napomenuti da je Orthokin terapija neinvazivna metoda. U krv pacijenata koja se koristi u lečenju ne dodaju strane supstance, tako da je potpuno bezbedna za pacijente. Kod pravilno odabranih indikacija efekat terapije je dugotrajan, preko 2 godine. Dok hiruške procedure iziskuju veće troškove, kao i veći rizik za samog pacijenta i duži postoperativni oporavak- objasnio je prof. dr Wehling.

U Srbiji se Orthokin terapija primenuje već pet godina

Orthokin terapija primenjuje se u Nemačkoj od 1997. godine. Licencu Orthogen AG iz Nemačke za primenu ove metode dobilo je 500 medicinskih centara širom sveta. Među kojima je i 8 centara u Srbiji, u kojima su ortopedi, traumatolozi, reumatolozi i fizijatri sa visokim stepenom uspešnosti lečili više od 400.000 pacijenata. U Srbiji je primena ove metode počela 2012. godine, isključivo u licenciranim centrima sa licenciranim medicinskim osobljem.

Do sada lečeno preko 1.000 pacijenata

U postojećih 8 Orthokin centara, koji imaju licencu od strane Orthogen AG, Nemačka, i dozvolu Ministarstva zdravlja Republike Srbije za primenu ove terapije, do sada je tretirano preko 1.000 pacijenata sa veoma dobrim rezultatima. Godine 2015. otvoren je prvi spinalni centar za primenu Orthokin terapije kod pacijenta sa oboljenjima kičme, diskus hernie, ishialgiije, lumbalnim bolom, u kojem je sa izuzetno dobrim rezultatima tretitrano preko 100 pacijenata. Stručnom sastanku Udruženja za regenerativnu ortopediju Srbije u Hotelu “M” prisustvovali su domaći vrhunski stručnjaci u oblasti ortopedije, reumatologije, fizikalne medicine i imali su priliku da sa Prof. dr Wehlingom razmene svoja iskustva u primeni ove metode.