Srbija

Predstavljen Nacionalni vodič za zdrave životne navike

Predstavljen Nacionalni vodič za zdrave životne navike

Vodič za zdrave životne navike: ishrana i fizička aktivnost, prvi je priručnik ove vrste u našoj zemlji i građanima pruža praktične i relevantne savete o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Publikacija nudi informacije o tipovima ishrane, namirnicama i njihovom pravilnom odabiru, količini, kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti i sugeriše adekvatan intenzitet i oblik fizičke aktivnosti za sve grupe stanovništva. Autori Vodiča su istaknuti stručnjaci u oblasti zdravlja i nutricionizma sa Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke i Zavoda za sport i medicinu sporta iz Beograda.

-U istraživačkim fazama programa „Načini pravi izbor“ utvrđene su loše navike koje se tiču ishrane i fizičke aktivnosti stanovništva Srbije svih uzrasta. Deca i odrasli ne unose dovoljno voća i povrća, u njihovoj redovnoj ishrani nema dovoljno žitarica, mleka i mlečnih proizvoda, uz povećan unos masti i šećera, skoro polovina stanovnika ima sedentaran životni stil, a većina nije dovoljno informisana o zdravim navikama. Zato sa velikom radošću predstavljamo Vodič koji je namenjen medicinskoj zajednici ali i građanima, koji će ponuditi razumljive i jednostavne savete i preporuke u skladu sa najvišim svetskim standardima- izjavio je prof. dr Sergej Ostojić, inicijator i jedan od autora.

Vodič daje smernice za uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, i sugeriše da iz ishrane nije dobro izbaciti bilo koju grupu namirnica, već samo ograničiti njihov unos na razumnu meru ili ih zameniti nekom poželjnijom alternativom.

-Preporučen je uravnotežen unos povrća, voća, žitarica celog zrna, mlečnih proizvoda, proteinskih namirnica. Pronalaženje balansa tj. pravilan odabir namirnica na osnovu kalorijske vrednosti i u skladu sa intenzitetom fizičkih aktivnosti, najbolji je način kontrole telesne težine- navela je prof. dr Jagoda Jorga sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, dok je prof. dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad istakla da je fizička aktivnost neophodna svim kategorijama stanovništva: odraslim osobama se preporučuje minimalno 150 min umerene aerobne aktivnosti nedeljno, dok bi deca i mladi svakoga dana trebalo da su najmanje 60 minuta aktivni. Fizička aktivnost starijih osoba posebno je važna jer doprinosi očuvanju mobilnosti, boljem mentalnom zdravlju i raspoloženju.

Vodič je svojim sadržajem u skladu sa Nacionalnom kampanjom ”Teži ravnoteži” i kao takav podrška je Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Izrada dokumenta usledila je nakon opsežnog istraživanja navika potrošača u okviru progama „Načini pravi izbor“ uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstva omladine i sporta i Coca-Cola fondacije na globalnom nivou, a sve u želji da se doprinese naučnom i objektivnom pristupu istraživanju u oblasti ishrane.