Srbija

Potvrđena malarija kod šest migranata

Multisektorski tim za nadzor nad vektorskim zaraznim bolestima u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” je na sastanku razmotrio informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila u Srbiji i informacije o do sada preduzetim merama na prevenciji i kontroli Zika virusne infekcije. Na sastanku je razmotrena i informacija o potvrđenih šest slučajeva malarije među migrantima u Srbiji, a zaključeno je da će se nastaviti intenzivni nadzor nad eventualnim novim slučajevima malarije među migrantima, te da postojeći slučajevi ne predstavljaju značajnu pretnju za dalji prenos malarije kako među migrantima, tako i među lokalnim stanovništvom.

Kako je saopšteno, Institut za javno zdravlje Srbije je još 1. juna uputio Preporuke za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji klinikama za infektivne i tropske bolesti, odnosno infektivnim odeljenjima opštih bolnica, uz napomenu da se posebna pažnja obrati na neuroinvazivne oblike bolesti. U saradnji sa Nacionalnom Referentnom laboratorijom za ARBO viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, omogućena je etiološka dijagnostika encefalitisa ili meningitisa uzrokovanih virusima, oboljenja koja su i do sada bila prisutna u našoj populaciji, navodi se u saopštenju. Stručnjaci su, kako je saopšteno, istakli važnost intenziviranja aktivnosti lokalnih samouprava na primeni mera za suzbijanje komaraca, a ukazano je i na potrebu da lokalne samouprave blagovremeno naprave plan aktivnosti za tretiranje komaraca i za narednu godinu.

U vezi sa sprovedenim merama na prevenciji i kontroli Zika virusne infekcije saopšteno je da je svim relevantnim zdravstvenim ustanovama takođe upućeno stručno uputstvo, kao i da su predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije upoznali naše sportiste i sve članove olimpijskog tima sa svim informacijama koje se odnose na postupanje pre, za vreme i po povratku sa Olimpijskih igara koje se održavaju u Brazilu. Dodaje se da Institut za javno zdravlje Srbije raspolaže dovoljnim količinama testova za otkrivanje Zika virusa.