Srbija

Poliklinika KCS radi u dve smene

 

Poliklinika Kliničkog centra Srbije od juče je počela da radi u dve smene, a zahvaljujući integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS) za februar će pacijentima na raspolaganju biti 75.000 termina za preglede, što će smanjiti liste čekanja. Direktor KCS-a Milika Ašanin rekao je da je implementacija IZIS-a počela u junu prošle godine i da za tako zahtevan sistem nisu imali nikakvu infrastrukturu, ali da je u međuvremenu nabavljeno 112 kompjutera i štampača, tako da je zakazivanje na taj način zaživelo.

– Nadamo se da će ovaj sistem da profunkcioniše i da će prvi put u srpskom zdravstvu između primara, sekundara i tercijara da se uradi podela posla, odnosno da se podeli paket usluga koji svaki nivo mora da odradi – rekao je Ašanin.

Direktor KCS-a je naglasio da nije bilo teško organizovati posao u dve smene i podsetio da u KCS-u radi 1.300 lekara i 1.078 specijalista, te da može da se organizuje ambulantni rad, a da ne trpi rad na odeljenjima i u operacionim salama. Ašanin je naglasio da su boljom organizacijom KCS-a smanjene liste čekanja na dijagnostiku i lečenje i da je to u velikoj meri doprinelo što je Srbija napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema.

– Nema više listi čekanja na skener, sada postoje liste zakazivanja. Svi pregledi se zakažu na 30 dana. Pacijenti koji su hitni budu snimljeni odmah, a oni koji leže u bolnici u roku od 48 sati – rekao je Ašanin.

Dodao je da se na kardiohirurgiju – operaciju revaskularizaciju srca, čeka pet meseci što je evropski rezultat. Takođe, na koronarografiju i ugradnju stenta čekalo se devet meseci, a sada se čeka tri meseca.

– Oni koji dođu kao akutni bolesnici dobiju ugradnju stenta odmah. Primili smo tri radiologa, sedam radioloških tehničara i smanjili smo za dva meseca vreme čekanja na magnetnu rezonancu, a mesečno smanjujemo liste čekanja za po 600 pacijenata – kaže Ašanin.

Državni sekretar ministarstva zdravlje Berislav Vekić rekao je da je strateška ideja i cilj Ministarstva zdravlja bio smanjenje lista čekanja i da je tome doprinela implementacija IZIS-a. Obezbeđeni termini biće dovoljni za funkcionisanje i pregled svih pacijenata iz cele Srbije, rekao je Vekić. On je apelovao na pacijente koji ne mogu da dođu kod lekara u zakazani termin da ih odjave, kako bi ti termini bili blagovremeno dodeljeni drugim pacijentima. On je dodao da postoji između 15 i 20 odsto neodjavljenih termina.