Srbija

Pokreni svest, misli na sebe

Pokreni svest, misli na sebe

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka dojke, u subotu 20. oktobra, u Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovalo je akciju u cilju edukovanja javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda uz slogan „Pokreni svest, misli na sebe“.

Cilj akcije Pokreni svest, misli na sebepredstavlja podizanje svesti žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda, značaju odaziva na skrining, posebnim osvrtom na faktore rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati – fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost kao i značaju psihološke podrške.

Građjanima su na raspolaganju biti lekari stručnjaci, poznate ličnosti, kao i članice Udruženja koje tradicionalno organizuju edukativnu akciju ukazivanja na značaj obavljanja preventivnih i redovnih pregleda, značaj odaziva na skrining kao i uticaj na faktore rizika na koje se može uticati, a sve u cilju borbe protiv raka dojke.

Članice udruženja „Budimo zajedno“ ukazuju na to da je rak dojke je izlečiva bolest – što se ranije otkrije, to je veċa šansa za njegovo izlečenje.Sve sumnjive pojave u dojci zahtevaju neodložan odlazak lekaru u cilju pravovremene dijagnostike. Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva.

 

O udruženju „ Budimo zajedno“

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „BUDIMO ZAJEDNO“ je osnovano 2010.godine.Imaju 125 članica, a, ove godine se učlanilo još 11 obolelih žena.Cilj udruženja je da pruži informacije, psihološku i iskustvenu podršku obolelim i lečenim od raka dojke.Kao članovi NALOR-a učestvuju u projektu okupljanja tima stručnjaka za podršku koji će biti dostupan osobama lečenim od raka.Ukazuju na potrebu da se o trošku RFZO uvede mogućnost dobijanja rukavice i rukava za žene koje su kao posledicu raka dojke dobile limfedem ruke.Podržavaju napore Ministarstva zdravlja u uvodjednju inovativnih lekova na pozitivnu listu. Udruženje često organizuje akcije sa ciljem podizanja svesti o značaju brige za sopstveno zdravlje. Na poziv kompanija,u zajedničkom druženju,zaposlenima pružaju informacije o značaju preventivnih pregleda i samopregleda dojki.