Svet

Pojavila se nova super bakterija

Već neko vreme nas stručnjaci upozoravaju da će preterana upotreba antibiotika dovesti do razvoja superbakterija, otpornih na sve vrste antibiotika, a prvi takav slučaj u svetu nedavno se pojavio. Čitav tim lekara u Pensilvaniji nije uspeo da jednu 49-godišnju ženu izleči od urinarne infekcije, došli su do dramatičnog otkrića – ženu su napale bakterije koje ne reaguju ni na jedan poznati antibiotik. Nije uspelo ni lečenje „kolistinom“, antibiotikom koji se najstrože čuva upravo da se ne bi razvila rezistencija. 

-Rizikujemo da dođemo u post-antibiotsko doba, vreme kada postojeći lekovi neće moći da izleče infekcije jer su bakterije postale otporne. I nije reč samo o zapaljenjima pluća i infekcijama. Nećemo moći da pomažemo ni pri tretmanima za najteže bolesti – naveo je Tomas Frajden, direktor Centra za kontrolu bolesti SAD.

Friden je naglasio da je bakterija kojom je zaražena ova pacijentkinja otporna na kolistin, antibiotik koji je čuvan kao “rezerva” u slučaju pojave superbakterija. Naučnici su saopštili da se mutacija na DNK koja je bakteriju učinila otpornom na antibiotike naziva MCR-1. Stručnjaci tvrde da sve to najvaljuj pojavu bakterija otpornih na ove lekove.

– Superbakterije su opasne i pretpostavljamo da mogu brzo da se prošire, čak i u bolnicama, ukoliko higijenski uslovi nisu dobri- kaže mikrobiolog dr Gejl Kasel. Ipak, ona kaže da se o potencijalnom širenju superbakterije ne može govoriti dok se detaljnije ne ispita kako je pacijentkinja iz Pensilvanije zaražena i da li postoji još neki takav slučaj u svetu.

Inače dr Miljana Grbić direktorka kancelarije SZO u Srbiji je rekla da antimikrobna rezistencija ogroman problem za celokupnu populaciju

– Epidemiolozi ne vide pretnju čovečanstvu u pojedinačnim epidemijama poput ebole ili zika virusa već je jedan od najvećih problema antimikrobna rezistencija. Svi profesionalni napori moraju biti usmereni ka tome da se stane na put ovom globalnom problemu – upozorila je Grbić.