Srbija

Čvrsto sam rešila


Svaka žena u u periodu od svoje 45. do 55. godine života prođe kroz menopauzu i važno je ovaj tranzicioni period shvatiti kao alarm za prevenciju neprolaznih posledica menopauze. Jedna od opasnosti menopauze jeste značajan gubitak koštane mase i poremećaj kvaliteta kostiju.

 

U hotelu Balkan 6. decembra projekcijom za novinare filma „Čvrsto sam rešila“ počela je istoimena kampanja koja ima za cilj da bude vodič za zdrav život žena u menopauzi. U ovom vodiču objašnjeni su procesi promena u organizmu žena, razlozi za nastanak preloma kostiju, faktori rizika, pravilan način života, zdrava ishrana, značaj fizičke aktivnosti. Prisutni novinari dobili su i štampani vodič u kome su, osim navedenih objašnjenja, prenete i fizičke vežbe sa fotografijama kao i nekoliko recepata za pravilno izbalansirane obroke. Više informacija može se dobiti na sajtu www.cvrstosamresila.rs

Kampanju „Čvrsto sam rešila“ organizovali su Srpsko društvo za borbu protiv osteoporoze, Udruženje reumatologa Srbije a sve uz podršku farmaceutske kompanije Roche. Nacionalni pokrovitelj kampanje je NJKV princeza Katarina Karađorđević. Na konferenciji za novinare pojavili su se i protagonisti filma: prof. dr Aleksandar Dimić, prof. dr Nada Pilipović, prof. dr Branka Kovačev-Zavišić i dr sci. med Slobodan Branković.