Srbija

Počinje manifestacija Daj pedalu raku 2018

Počinje manifestacija Daj pedalu raku 2018

Biciklisti svih uzrasta među kojima će biti i veliki broj javnih ličnosti učestvovaće u promotivnoj vožnji dvotočkaša u 20 gradova Srbije kako bi istakli važnost preventivnih pregleda i pravovremenog lečenja u borbi protiv raka dojke. Manifestaciju Daj pedalu raku već četvrti put za redom organizuje Ženski centar „Milica“ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Cilj  manifestacije Daj pedalu raku 2018, kojom će početi Mesec borbe protiv raka da što veći deo društva postane svestan činjenice da je rak dojke u velikom broju slučajeva izlečiv ali samo ako se otkrije i leči na vreme. Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak Srbija se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma.

– Paradoksalno je da u Srbiji od raka dojke umre čak 1.600 osoba, skoro pet svakog dana, a u 90 posto slučajeva je izlečiv – kaže Vesna Bondžić, predsednica Ženski centra “Milica” ističući da se šanse za izlečenje dramatično povećavaju ako se karcinom dijagnostikuje na vreme i odmah počne sa lečenjem.
U Beogradu, vožnja biciklama u okviru kampanje Daj pedalu raku biće održana u subotu 29. septembra na obali Save, a okuplanje učesnika biće kod Kule Nebojša (uz biciklističku stazu), u vremenu između 10.30 i 11.00.

Manifestacija „Daj pedalu raku“ će biti nastavljena okruglim stolom u Vrnjačkoj banji na kojem će se razgovarati o neophodnosti prevencije raka dojke kroz edukaciju i preglede, načinima efikasnog lečenja, pružanju podrške obolelima tokom lečenja bolesti, kako bi bila smanjena stopa smrtnosti. Posebna pažnja će biti posvećena mogućnostima rehabilitacije posle završenog onkološkog lečenja i predloga izmene Pravilnika o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju.

Cilj organizovanja Okruglog stola jeste definisanje osnova za kreiranje i sprovođenje strategije na nivou Srbije za kontinuirano i permanentno edukovanje o malignim bolestima radi sprečavanja i ranog utvrđivanja, dijagnostikovanja i lečenja bolesti i smanjenja stope obolelih sa smrtnim ishodom.