Srbija

Počele sa radom škole roditeljstva

U domovima zdravlja u Ubu, Požarevcu, Kuršumliji, Vranju i Surdulici otvorene su prve Rosa škole roditeljstva, čime je podržano oko 2.000 beba i njihovih roditelja širom Srbije. Zahvaljujući inicijativi Rosa vode i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, roditelji u ovim gradovima sada prvi put imaju priliku da dobiju stručne savete i podršku tokom trudnoće, porođaja i prvih godina odrastanja deteta.

-Ponosni smo što smo u 2016 godini postojeću mrežu škola roditeljstva, u saradnji sa Rosa vodom, osnažili sa pet novih škola i što će roditelji u ovim sredinama imati priliku da dobiju kredibilne i proverene savete od eksperata. Posvećeni smo podršci roditeljima i deci i verujemo da upravo ovakvim inicijativama stvaramo uslove za sigurnije i lepše roditeljstvo-izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik Ministra zdravlja.

U školama rade pedijatri, ginekolozi, patronažne sestre i stomatolozi, koji pomažu roditeljima u snalaženju u njihovim novim ulogama. Stručno osoblje škola je tokom proleća prošlo akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, koja je u sladu sa najvišim svetskim standardima u ovoj oblasti. Škole su organizovane kroz predavanja i radionice koje se održavaju na nedeljnom nivou u kompletno renoviranim i obnovljenim prostorijama u domovima zdravlja.

-Rosa je još jednom okupila veliki broj građana koji su kupovinom pakovanja od 1,5 litra vode podržali ono što je važno- porodicu i budućnost dece kroz osnivanje prvih škola roditeljstva u sredinama u kojima ovaj vid podrške nije postojao. Nastavljamo sa otvaranjem novih škola roditeljstva i u naredne dve godine, a u planu je otvaranje ukupno 20 škola-izjavila je Julija Žigić, predstavnica Rosa vode. 

Leave a Comment