Srbija

Pijemo pet puta više antibiotika od Evropljana

antibiotika

Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, rekla je profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.Prema njenim rečima, u Srbiji se u proteklom periodu potrošnja antibiotika kretala od 1.200 do 1.500 doza na 1.000 dece, dok je u skandinavskim zemljama i zemljama centralne Evrope potrošnja između 200 i 300 doza.

– Već deset godina pratimo potrošnju antibiotika kod nas i ustanovili smo da je daleko iznad obima potrošnje u svetu – rekla je Bajčetićeva na predavanju za pedijatre organizovanom u okviru projekta Ministarstva zdravlja koji ima za cilj racionalnu upotrebu antibiotika.

Ona je rekla da je projekat Ministarstva zdravlja usmeren na racionalno prepisivanje antibiotika u pedijatriji i na suzbijanje rezistencije.

– Podaci o rezistenciji na antibiotike su alarmantni. Rezistencija na antibiotike je povećana, a najveća je na cefalosporin – rekla je Bajčetićeva.

Ona je rekla da se 80 odsto antibiotika prepisuje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se tu generiše rezistencija.

– Kada takav pacijent dođe u sekundarnu bolničku ustanovu, on ima teži oblik oboljenja i oslabljen imunitet. To pogoduje razvoju multirezistentnih bakterija koje mogu dovesti do smrti- rekla je Bajčetićeva.

Prema njenim rečima, zahvaljujući projektu za racionalnu upotrebu antibiotika koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2015. godine i kontinuiranoj edukaciji lekara, potrošnja antibiotika u Srbiji smanjena je za 15 odsto.

Predsednik Udruženja pedijatara Radovan Bogdanović kazao je da se antibiotici najčešće prepisuju za infekcije gornjih disajnih organa, a većina tih infekcija, naročito kod dece, virusne je prirode i tu, kako je istakao, antibiotici ne pomažu.

On je kazao da prekomernoj potrošnji antibiotika u Srbiji mnogo doprinosi to što su pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod stalnim pritiskom roditelja da prepišu antibiotik.

– U javnosti se stvorila atmosfera da ako je dete prehlađeno i ima povišenu temperaturu, da mora da dobije antibiotik – rekao je Bogdanović.

To ne sme da bude opravdanje, dodao je Bogdanović, ali činjenica je da postoji povlačenje lekara pred pritiscima roditelja.

-Kada imate u toku dana 50 ili 60 pregleda, onda je teško izboriti se sa pritiskom i ne možete da trošite vreme na ubeđivanje sa roditeljima – rekao je Bogdanović i dodao da je veoma bitno uticati na svest javnosti da antibiotici nisu svemogući lekovi i da njihova zloupotreba dovodi do bespomoćnosti lekara.