Apoteke

Pharma ultra plus

Pharma ultra plus apoteka

Čuvamo i negujemo svoje pacijente

Iako su na početku isticale da se njihova apoteka ne razlikuje od drugih. Kada smo ih posetili, shvatili smo zašto o njima njihovi pacijenti govore sve najlepše. Vesna Pejkić i Gordana Marinović dugo su u farmaciji, uspešne su i svoj posao rade srcem. Kako kažu za Pharma network, cilj im je bio da imaju porodičnu apoteku u kojoj su pacijent i njegove potrebe na prvom mestu. One su savetodavci koji zahvaljujući ogromnom iskustvu u farmaciji pomažu svojim pacijentima.

Obe su završile Farmaceutski fakultet u Beogradu, Vesna Pejkić specijalizirala je farmaceutsku tehnologiju, a Gordana Marinović je specijalista farmaceutske informatike. Pejkićeva je bila upravnica Apoteke Skadarlija. Marinovićeva dugogodišnji upravnik apoteka Makedonija i 1. maj, koje su, inače, među najvećim na Balkanu.

Pharma ultra plus: Problem nelojalne konkurencije

Posle karijere u državnoj apoteci, pre nekih desetak godina odlučile su da otvore privatnu apoteku. Napominju da im je to bio izazov, htele su da vide da li će se snaći. Danas su revoltirane time ko sve i pod kojim uslovima otvara apoteke.
– Ako je marža 12 odsto na leku, a apoteke daju 17 odsto popusta, postavlja se pitanje kako taj neko može da opstane. Gde je tu logika? Koliko novca treba da se uloži da bi takva apoteka opstala? Zbog takvih se srozao ugled cele struke. Ma koliko se trudili i profesionalno radili, doći ćete u situaciju da zatvorite apoteku jer nećete moći da izdržite nelojalnu konkurenciju. Ministarstvo zdravlja ništa ne preduzima, ne želi da nam poveća maržu niti da uvede jedinstvenu cenu leka – objašnjava mr Marinović.

Kod njih se ide po savet

Njih pacijenti poštuju. Svakog pacijenta čuvaju znanjem i ljubaznošću. U poslednje vreme, neretko se dešava da čak i kada u drugoj apoteci kupe lek, pacijenti kod njih dolaze po savet. Pacijenti  znaju da će dobiti pravu informaciju.
– Mi se tretiramo kao primarna zdravstvena zaštita, tu smo da posavetujemo kako bi se smanjile gužve u domovima zdravlja, mi smo komšiluk, neko ko je pacijentima blizak. To se danas gubi. U poslednje vreme dešava nam se da nas s vrata pitaju koliki je popust – razočarano kaže mr Pejkić.

Svako zna šta mu je posao

Kada smo ih zamolili da uporede sadašnji rad s radom u velikoj državnoj apoteci, obe su se složile da iako sada vode apoteku s manje zaposlenih u stvari imaju mnogo više obaveza jer moraju same da brinu o svemu. U Apoteci Beograd iza njih je stajao čitav menadžment, na raspolaganju su im bili pravnici, ekonomisti, a sada mogu da se posavetuju samo s računovođom. Kako kažu, ključ dobre organizacije jeste u tome da svako zna šta mu je posao.

– Vesna je zadužena za magistralu, ona je otvorena za nove ideje, redovni je posetilac stručnih skupova. Ona je vrstan tehnolog i inovator, mnogi profesori se konsultuju s njom prilikom izrade lekova.

Ja sam zadužena za finansije. Brinem o tome da naša apoteka bude dobro snabdevena, da u njoj može da se nađe sve što postoji na tržištu. Kada nešto nemamo, mi to naručimo, dobijemo u istom danu i obavezno obavestimo pacijenta. U asortimanu imamo više od pet hiljada proizvoda. Moram da kažem da imamo i odličan tim, koji je na okupu duže od sedam godina. Bez dobrog tima ne može da se funkcioniše – s ponosom ističe mr Marinović.

Po receptu pedijatara prave sirupe

U njihovoj magistrali prave se sirupi za decu i odrasle, masti, emulzije, vagitorije, supozitorije, praškovi koje lekari prepišu. To je jedna od retkih privatnih apoteka koje po receprtu pedijatara prave sirupe.
Obično su to vitaminski sirupi, bronhodilatatori, antihistaminici. U saradnji s Institutom za majku i dete izrađujemo sirupe za decu obelelu od karcinoma jer je mališanima mnogo lakše da popiju sirup nego lek. Te sirupe proizvodimo iz postojećeg preparata – napominje mr Pejkić.

Pharma ultra plus: Učile smo od najboljih

Sve što su naučile u Apoteci Beograd prenele su na svoju apoteku. Zadovoljne su što su imale priliku da uče od najboljih, jer kako kažu, sav kvalitet tada je bio upravo u toj ustanovi.
– To je stvarno veliko iskustvo. Imale smo odlične učitelje, tada su tamo radili vrsni farmaceuti koji su nas uputili u posao. Posle fakulteta potreban je ogroman trud da se savlada praktičan deo, a mi smo imale veliku sreću da učimo od vrsnih farmaceuta. Smatramo da je važno kako će mladi koji se danas zapošljavaju biti oblikovani. S njima mora svakodnevno da se radi, da se bruse poput dijamanta kako bi jednog dana postali stručnjaci u ovom poslu – ističu mr Pejkić i mr Marinović.

Diazepam klizma

Početkom devedesetih, na inicijativu prim. Marjanovića iz Instituta za majku i dete i prof. Ercegovca iz Zavoda za mentalno zdravlje, mr Vesna Pejkić osmislila je tehnološki postupak po kom će se izrađivati magistralni lek diazepam klizma. Taj lek do tada nije postojao kod nas.  Koristi se za sprečavanje akutnog epileptičnog napada i konvulzivnih napada pri visokim temperaturama.
– Budući da nijedna fabrika nije htela da proizvodi taj lek jer su serije bile male, odlučeno je da započnemo proizvodnju u Apoteci Beograd pošto je ta ustanova imala sve što je neophodno. Ja sam se školovala u toj ustanovi i uvek sam smatrala da i ja njoj treba nešto da dam. To je bio način da se odužim za sve što sam tamo naučila – napominje mr Pejkić.

U uslovima nelojalne konkurencije ova apoteka opstaje zato što se bori da sačuva svoje pacijente, zato što svakog pacijenta brižljivo čuva i što se od drugih razlikuje po kvalitetu, znanju i iskustvu.