Svet

Pfizer preuzima vakcine Nimenrix i Mencevax od GSK

Kompanija Pfizer započela je pregovore sa farmaceutskom kućom GlaxoSmithKline (GSK) oko preuzimanja njenih vakcina Nimenrix i Mencevax, kvadrivalentnih ACWY vakcina protiv četiri tipa meningitisa. Celokupna transakcija vrednosti je 130 miliona dolara.  

Ovo preuzimanje uvrstiće u portfolio Pfizer-a dve nove visokokvalitetne vakcine, što će kompaniji omogućiti proširenje ciljne grupe korisnika na globalnom nivou. 

Nimenrix je meningokokalna ACWY-TT (tetanus toxoid) konjuktivna vakcina dizajnirana da zaštiti od Neisseria meningitidisa, neuobičajene visoko zarazne bolesti koja može da dovede do invaliditeta, pa čak i smrti. Nimenrix je predstavljen pre tri godine i do sada je odboren i registrovan u 61 zemlji sveta. 

Mencevax meningokokalna ACWY nekonjugovana polisaharidna vakcina kojom se kontrolišu posledice meningokokalne infekcije, a obavezni su da je prime i oni koji putuju gde postoji rizik od endemije i epidemije. Mencevax je indukovana za odrasle i decu stariju od dve godine, a trenutno je registrovana u 79 zemalja širom sveta. 

U kompaniji Pfizer kažu da ne očekuju veći uticaj ove transakcije na finansijsku dobit u 2015, jer se finalno potpisivanje ugovora očekuje u drugoj polovini godine.

Leave a Comment